Aankoopmakelaar

Een aankoopmakelaar kan je helpen bij het ontdekken en kopen van je droomhuis. Hieronder vind je meer informatie over de gemiddelde kosten en tarieven van aankoopmakelaars.

Eerst meer belangrijke informatie lezen over de aankoopmakelaar? Lees dan hieronder verder voor een direct antwoord op je meest prangende vragen.

Wat doet een aankoopmakelaar?

Een aankoopmakelaar is jouw bemiddelaar en adviseur bij de aankoop van een huis. Hij ondersteunt je bij het gehele traject – vanaf de zoektocht naar een geschikte woning tot aan het ondertekenen van het voorlopig koopcontract.

De hulp van een makelaar bij het kopen van een huis is niet verplicht. Wel maakt dit het hele proces een stuk makkelijker en verdien je de kosten over het algemeen ruimschoots terug. Dat komt omdat een aankoopmakelaar gespecialiseerd is in vraagstukken op het gebied van wetgeving, onderhandelen, promotie en financiële zaken. Ook is hij in jouw regio dagelijks bij de aan- en verkoop van huizen betrokken en weet hij hierdoor precies wat er speelt in de lokale huizenmarkt.

Oriëntatie op huizenmarkt

Heb je eenmaal de knoop doorgehakt en wil je een huis kopen? Tenzij je reeds een droomwoning op het oog hebt, is dit de periode waarin jij je begint te oriënteren op de woningmarkt. Dat kan in het begin best lastig zijn.

In de praktijk blijken de meeste mensen simpelweg op Funda rond te kijken en daar de huizen te bewaren die ze mooi vinden. Dat is natuurlijk een strategie die je kunt hanteren, maar het helpt je niet bepaald om een geschikte woning te vinden.

Want: waar wil je eigenlijk wonen? Welke huizen zijn daar te koop? En kun je die betalen? Het zijn allemaal voorbeelden van vragen die jij jezelf moet stellen om meer focus te geven aan je zoektocht.

Oriëntatiefase: wat voor huis wil je eigenlijk kopen?

Heb je eenmaal een flinke lijst met zoekcriteria gemaakt? Dan blijken er ineens nog maar weinig huizen aan je eisen te voldoen.

Dat is precies waarom het inschakelen van een aankoopmakelaar broodnodig is. Niet alleen adviseert de makelaar je namelijk over het type woning dat aansluit op jouw wensen, maar ook is hij als geen ander in staat om deze droomwoning voor je te vinden én onderhandelt hij de aankoop ervan vervolgens voor je uit. Kortom: hij zorgt ervoor dat jouw woonwensen werkelijkheid worden.

Hulp bij bezichtiging

Maar laten we niet te hard van stapel lopen. Voordat je immers de sleutels van je nieuwe woning krijgt, moet je deze eerst nog vinden én vervolgens natuurlijk bezichtigen. En dat laatste is nog best een delicaat proces.

Een bezichtiging is namelijk méér dan het simpelweg bekijken van een woning. Het is het moment waarop je misschien verliefd wordt op een huis, waarop je in de gelegenheid bent om de verkopende partij naar hartenlust te ondervragen en waarop je eventuele gebreken aan de woning kunt ontdekken.

Dat betekent dat een bezichtiging ook bepaalde plichten met zich meebrengt. Zaken die je tijdens het bezoek namelijk over het hoofd ziet – maar die je wel had kunnen zien – vallen namelijk niet onder de categorie verborgen gebreken.

Maak je na aankoop van de woning kosten voor het oplossen van deze problemen, maar zijn ze niet opgenomen in de ontbindende voorwaarden? Dan moet je deze kosten logischerwijs ook zelf ophoesten.

Dit is waarom het verstandig is om een gelouterde aankoopmakelaar mee te nemen naar je bezichtigingen. Hij weet precies op welke gebreken hij moet letten, stelt de wederpartij kritische vragen en heeft veel juridische en bouwkundige kennis. Hierdoor kom je met een stuk meer informatie van de bezichtiging terug en breng je een eventueel bod beter geïnformeerd uit.

Hulp bij onderhandeling

Over het uitbrengen van een bod gesproken: dit is het startsein voor de onderhandelingsfase. Onderhandelen is een vak apart en daarom laat je dit het beste over aan een ervaren aankoopmakelaar.

Hij is op de hoogte van de meest effectieve onderhandelingsstrategieën en – belangrijker nog – heeft het onderhandelingsproces al veel vaker doorlopen. Hierdoor voelt hij goed aan in welke situaties een lager of juist een hoger bod noodzakelijk is. Ook laat hij het hoofd niet op hol brengen als meerdere bieders tegen elkaar opbieden.

Onderhandelen: een vak apart dat de aankoopmakelaar als geen ander beheerst

Eén ding is zeker: een bedreven onderhandelaar als makelaar bespaart je bij de aankoop van een woning zóveel geld, dat je zijn makelaarscourtage er in één keer uit hebt. Alleen dat is voor de meeste mensen al genoeg reden om een aankoopmakelaar in te schakelen!

Kosten aankoopmakelaar

Het woord is gevallen: makelaarscourtage. De courtage is een substantieel onderdeel van de tarieven van aankoopmakelaars, maar in sommige gevallen brengen zij hiernaast ook andere kosten in rekening. Elke makelaar hanteert namelijk zijn eigen prijsopbouw en daarom zijn de precieze makelaarskosten niet altijd even duidelijk.

Een belangrijk verschil zit hem bijvoorbeeld in de manier van tarifering. Sommige makelaars werken op basis van een vast bedrag, terwijl andere juist het onderhandelingsresultaat of de koopsom van de woning als uitgangspunt nemen.

Voor elk tariefsysteem valt wat te zeggen. Een vast bedrag verschaft je immers vooraf al duidelijkheid over de kosten, terwijl een percentage van het onderhandelingsresultaat of de koopsom (ook wel de courtage genoemd) aan het einde van de rit gunstiger of juist ongunstiger kan uitvallen.

Opstartkosten aankoopmakelaar: wat is gebruikelijk?

Hoe dan ook maakt elke aankoopmakelaar kosten vanaf het moment dat je hem inschakelt. Hij steekt immers veel tijd en energie in het analyseren van jouw wensen en het zoeken van jouw droomwoning. Zelfs als het uiteindelijk niet tot een bezichtiging of onderhandelingen komt, heeft de makelaar werkzaamheden voor jou verricht en maakt hij aanspraak op een vergoeding hiervoor.

Veel makelaars verwerken deze gemaakte kosten in de zogenaamde opstartkosten. Het is niet ongebruikelijk om deze al in een vroeg stadium te betalen, want het bedrag voorschieten voor tientallen klanten lukt de makelaar natuurlijk niet. Veel makelaars brengen de opstartkosten bij afronding van het traject (dus na aankoop van een huis) alsnog in mindering op de totale kosten.

Wat zijn de gemiddelde kosten van een aankoopmakelaar?

Courtage aankoopmakelaar: hoe werkt dat?

Belangrijker dan de opstartkosten – die meestal een bedrag rond de € 500 vertegenwoordigen – is de courtage die de aankoopmakelaar in rekening brengt. Dit is in feite niets anders dan een procentuele vergoeding voor de geleverde diensten.

De makelaar berekent dit percentage bijvoorbeeld over het onderhandelingsresultaat (het verschil tussen de door hem onderhandelde koopsom en de oorspronkelijke vraagprijs) of over de koopsom van het huis.

Voor zowel de aankoopmakelaar als de koper is courtage in veel gevallen een eerlijk systeem. Valt het onderhandelingsresultaat tegen? Dan ontvangt ook de makelaar immers een lagere vergoeding. En is het resultaat boven alle verwachting? Dan krijgt hij juist een hogere beloning – die jij dan gelukkig ook makkelijk kunt betalen. Dit is ontegenzeglijk een voordeel ten opzichte van een vaste prijsafspraak.

Wat zijn de gemiddelde tarieven van een aankoopmakelaar?

Vaste bedragen, opstartkosten en courtages: begint het je al te duizelen? Uiteindelijk wil jij natuurlijk weten hoeveel een aankoopmakelaar je gemiddeld kost en met welke tarieven je rekening moet houden.

Daarom illustreren wij ons bovenstaande verhaal met twee praktische rekenvoorbeelden:

In ons eerste voorbeeld gaan we uit van een courtage op basis van het onderhandelingsresultaat. Stel: de vraagprijs van jouw gewenste woning is € 300.000. De aankoopmakelaar weet na lang onderhandelen overeenstemming te bereiken over een koopsom van € 270.000. Hij berekent een percentage van 25% over het onderhandelingsresultaat (€ 30.000). Dat komt neer op een makelaarscourtage van € 7.500. Voor jou als koper kan dit makkelijk uit, want je bespaart nog altijd maar liefst € 22.500 op de oorspronkelijke vraagprijs!

Dan het tweede voorbeeld. Hierbij gaan we uit van een courtage op basis van de koopsom. Stel: de vraagprijs van de woning is € 215.000 en de aankoopmakelaar bereikt overeenstemming over een koopsom van € 205.000. Hij berekent een percentage van 1,8% over deze koopsom en heeft daarmee recht op een vergoeding van € 3.690.

Elk tariefsysteem heeft zo zijn eigen voordelen en nadelen. Daarom is het verstandig om de prijsopbouw van verschillende aankoopmakelaars altijd goed te vergelijken voordat je er eentje kiest. In zijn algemeenheid kun je ervan uitgaan dat makelaars een gemiddeld courtage tussen de 1% en 2% hanteren.

Een aankoopmakelaar kiezen

Natuurlijk spelen er meer factoren een rol bij de keuze voor een aankoopmakelaar dan prijsopbouw en tarifering alleen. Voel je bijvoorbeeld een klik met een makelaar? Bevindt zijn vestiging zich bij jou in de buurt en is hij goed op de hoogte van de lokale huizenmarkt? En – ook niet onbelangrijk – staat hij direct voor je klaar als het nodig is of reageert hij alleen per mail?

NVM-aankoopmakelaar: wel of niet?

Dan heb je nog de keuze uit een makelaar van de NVM of die van een andere brancheorganisatie. Aan een NVM-makelaar val jij je niet snel een buil, maar dat geldt ook voor een makelaar die aangesloten is bij de VBO. Ons advies: vergelijk aankoopmakelaars liever op individuele kwaliteitsverschillen en kosten dan op een certificaat alleen.

Vind je ideale makelaar door aankoopmakelaars goed met elkaar te vergelijken

Wanneer een aankoopmakelaar inschakelen?

Ben je inmiddels overtuigd van het nut van een aankoopmakelaar bij het kopen van een huis? Dan kun je zo’n makelaar op verschillende momenten inschakelen. Het liefst natuurlijk al in de eerste fase – bij de oriëntatie.

Maar heb je reeds een huis op het oog en daar zelfs meerdere bezichtigingen afgerond? Dan kan het geen kwaad om voor de onderhandelingen de hulp in te roepen van een gelouterde makelaar. Dit kan je zomaar duizenden euro’s besparen.

Aankoopmakelaars vergelijken

Inmiddels begrijp je waarom het inschakelen van een aankoopmakelaar meerwaarde heeft. Ook weet je hoe de meeste makelaars werken en hoe zij hun kosten berekenen. Het enige wat je nu nog rest, is het kiezen van een makelaar.

Wij adviseren je in elk geval om niet binnen te lopen bij de eerste de beste aankoopmakelaar bij jou om de hoek. Een makelaar kan je bij een aankoop tienduizenden euro’s besparen (of juist kosten!) en daarom moet je bij je keuze zeker niet over één nacht ijs gaan.

Wat dan wel te doen? Aankoopmakelaars goed vergelijken natuurlijk! Dat doe je nergens gemakkelijker en sneller dan via deze website. Vul in een handomdraai het onderstaande formulier in en ontvang direct meerdere offertes van makelaars bij jou in de buurt. Zo vind je altijd je ideale aankoopmakelaar en ben je weer een stap dichterbij je vurig gewenste droomwoning!