Wat is mijn huis waard?

Inmiddels is het alweer jaren geleden dat jij je huis hebt gekocht. In de tussentijd heb je het nodige verbouwd en is de woningmarkt sterk veranderd. Het is dan ook lastig inschatten wat je woning op dit moment waard is. Toch is het belangrijk om dat te weten. Jouw woonsituatie kan immers snel veranderen en dan wil je op elk scenario zijn voorbereid.

Wat is mijn huis waard?

Hoe bepaal ik de waarde van mijn huis?

Er zijn meerdere manieren om de waarde van je woning te bepalen. De overheid kijkt bijvoorbeeld naar de zogenaamde WOZ-waarde (Waardering Onroerende Zaken). Op basis hiervan wordt de hoogte van de OZB-heffing (Onroerende Zaak Belasting) vastgesteld. De WOZ-waarde wordt echter alleen bepaald op basis van algemene factoren zoals de verkoopprijs van vergelijkbare woningen bij jou in de buurt. Het houdt dan ook geen rekening met de unieke kenmerken van jouw huis.

De WOZ-waarde komt in veel gevallen dan ook niet overeen met de reële woningwaarde. Misschien woon jij in een hoekhuis met recent vernieuwde open keuken en een extra grote tuin. Het kan hierdoor zomaar zijn dat jouw huis € 190.000 waard is in plaats van de WOZ-waarde  van € 170.000 die vooral gebaseerd is op de gemiddelde verkoopprijs van andere woningen in de buurt.

Betekent dit dat je jouw huis daadwerkelijk voor € 190.000 verkoopt? Niet noodzakelijk. De markt bepaalt uiteindelijk de verkoopprijs. Als jouw huis zich bevindt in een geliefde wijk waar op dat moment weinig woningen te koop staan die ook nog eens razendsnel verkocht worden, dan is een verkoopprijs van € 210.000 heel reëel. De kopers bepalen in dat geval wat jouw huis waard is.

Waarom wil ik weten wat mijn huis waard is?

Je weet nu dat de verkoopprijs van jouw huis niet afhankelijk is van de WOZ-waarde en zelfs niet van de reële woningwaarde. De enige partijen die de daadwerkelijke waarde accuraat kunnen inschatten, zijn een taxateur en een makelaar. Dat is goed om te weten, want in bepaalde situaties (denk bijvoorbeeld aan hypotheekaanpassingen) heb je de officiële waarde nodig op papier.

Het inschakelen van een taxateur is dan een optie, maar een officieel taxatierapport kost je al snel tussen de € 400 en € 500. We kunnen ons voorstellen dat dit kosten zijn waar je niet op zit te wachten. Zeker niet omdat je ze liever investeert in het opknappen van je woning – die hierdoor nog meer waard wordt!

Bij Makelaarkosten bieden we jou de ideale oplossing in de vorm van onze vergelijkingscheck. Hiermee kun jij verschillende makelaar in jouw regio met elkaar vergelijken, die hierdoor graag gratis en vrijblijvend jouw woningwaarde en verkoopwaarde voor je willen vaststellen. Hier baseren ze namelijk hun courtage op. Tegelijkertijd verschaft de vergelijkingscheck jou inzicht in de daadwerkelijke waarde van je woning, de te verwachten opbrengst én de makelaarskosten voor verkoop van je woning. Dat is nog eens handig!