Taxateur

Het inschakelen van een taxateur verschaft je meer inzicht in de waarde van een woning. Hieronder vind je meer informatie over de gemiddelde kosten van een taxatie.

Eerst meer belangrijke informatie lezen over de taxateur? Lees dan hieronder verder voor een direct antwoord op je meest prangende vragen.

Wat doet een taxateur?

Wat doet een taxateur?

Een taxateur is expert in het bepalen van de waarde van een huis. Je kunt hem bijvoorbeeld inhuren als je voor een belangrijke aankoop- of verkoopbeslissing staat. Een taxatie vertelt je dan meer over de reële woningwaarde, zodat jij een houvast hebt bij het bepalen van je bod of vraagprijs.

Net als andere specialisten zoals een makelaar, hypotheekadviseur en notaris wordt een taxateur vaak ingeschakeld rondom aankoop- of verkooptrajecten. Soms rechtstreeks door de koper of verkoper, maar vaker nog door de betrokken makelaar.

Belangrijk: een taxatie is niet hetzelfde als een bouwkundige keuring.

Hoe werkt een taxatie?

Tijdens het uitvoeren van een taxatie beoordeelt een taxateur een woning op verschillende criteria. Denk hierbij onder meer aan:

  • De afmetingen en indeling van de woning en het perceel
  • De ligging van de woning en de voorzieningen en rust in de wijk
  • De bouwkundige kwaliteit en onderhoudstoestand van de woning
  • De esthetische kwaliteit en het afwerkingsniveau van de woning

Wat staat er in het taxatierapport?

Na het afronden van de taxatie stelt de taxateur een taxatierapport op. Het belangrijkste onderdeel van dit rapport is de geschatte waarde van de woning. De taxateur onderbouwt dit waardeoordeel met een toelichting en bespreekt daarnaast ook andere relevante aspecten.

Zo gaat hij in het rapport dieper in op de onderhoudstoestand van het pand en de specifieke eigenschappen van het object en de omgeving. Ook privaatrechtelijke- en publiekrechtelijke aspecten komen in zijn uitgebreide bespreking aan bod.

Wat staat er in het taxatierapport?

In sommige gevallen kan een gevalideerde taxatie noodzakelijk zijn. In dat geval wordt het taxatierapport ook beoordeeld door instanties zoals de NWWI of Taxateursunie. Je makelaar kan je helpen om een gevalideerd taxatierapport aan te vragen of te interpreteren.

Hoe kan ik mijn huis voorbereiden op een taxatie?

Een taxatie is niet hetzelfde als een bezichtiging. In tegenstelling tot potentiële kopers kijkt een taxateur door oppervlakkige uiterlijkheden heen.

Het wel of niet opruimen van je woning gaat daarom geen levensgroot verschil maken in zijn uiteindelijke waardebepaling. Daarmee willen we natuurlijk niet zeggen dat het verstandig is om de schoonmaak te laten versloffen…

Toch zijn er wel enkele zaken die je kunt doen om de waardebepaling in het taxatierapport positief te beïnvloeden. Zo kan het vervangen van die lekkende kraan geen kwaad, zijn isolerende maatregelen een pré en doen duurzame materialen zoals kunststof kozijnen het altijd goed.

Hoe kan ik mijn huis voorbereiden op een taxatie?

Met andere woorden: vlak voor de taxatie kun je behalve verfwerk nauwelijks nog waardevermeerderende ingrepen doen. Maar periodiek investeren in je huis in de vorm van nieuwe keukenapparatuur of zonnepanelen heeft een positief effect op een eventuele toekomstige taxatie.

Wat zijn de kosten voor een taxateur?

Dan de hamvraag: wat kost een taxatie? We kunnen er kort over zijn: dat verschilt per taxateur.

Sommige taxateurs werken op basis van een vast tarief en anderen rekenen een percentage van de getaxeerde waarde van het huis. Gemiddeld bedraagt dit percentage tussen de 0,16% en 0,21%.

Bij berekening op basis van een vast tarief zijn zaken als gemeentelijke leges, administratiekosten en kadasterkosten niet altijd in de kosten inbegrepen. Het is daarom zaak om de tarieven van verschillende taxateurs goed met elkaar te vergelijken.

Wil je een gevalideerde taxatie laten uitvoeren? Dan kun je al snel € 50 optellen bij de taxatiekosten. Gelukkig is een taxatierapport doorgaans wel aftrekbaar van de belasting. De kosten zijn aftrekbaar van je belastbaar inkomen in box 1 en leveren hierdoor een bescheiden belastingvoordeel op.

Hoe kies ik een taxateur?

Hoe kies je nu de beste taxateur? Ons advies: laat je helpen door je makelaar. Voor jou als koper of verkoper is het immers nauwelijks in te schatten welke taxateur kwaliteit en ervaring koppelt aan gunstige tarieven. Jouw makelaar heeft hierop een veel beter zicht en kan een goede taxateur voor je regelen zonder dat jij er omkijken naar hebt.

Nu we het toch over de makelaar hebben; wist je al dat deze ook een gratis waardebepaling voor je kan uitvoeren? Dat is ideaal als je de waarde van een woning bij benadering wilt weten, zonder dat je een officieel taxatierapport nodig hebt zoals bij een hypotheekaanvraag. In het laatste geval is een taxatie door een erkend taxateur onontbeerlijk.