Wat kost een taxateur?

Wil jij een huis laten taxeren? Daar kun je verschillende redenen voor hebben. Misschien wil je weten wat een realistische vraagprijs is bij verkoop van je woning of misschien ben je juist een geïnteresseerde koper. Wat je motivatie ook is: een taxatie is altijd een verstandige keuze die je meer inzicht verschaft. Maar wat kost een taxateur eigenlijk? Hieronder zetten we de kosten op een rijtje.

Huis laten taxeren: kosten en waarop letten?

De kosten voor een taxatie zijn afhankelijk de rekenmethode van de taxateur. Sommige taxateurs werken op basis van een vast tarief, terwijl anderen hun diensten aanbieden tegen een percentage van de getaxeerde waarde van het huis. Wat voor jou de voordeligste manier is om je woning te laten taxeren, hangt dan ook af van jouw specifieke situatie.

Belangrijk om te beseffen is in elk geval dat vaak niet de gehele dienstverlening van een taxateur is inbegrepen bij zijn vaste tarief. Zo kun je daarnaast voor extra kosten komen te staan als gemeentelijke leges, administratiekosten en kadasterkosten. Bij een kostenberekening op basis van de getaxeerde waarde rekenen taxateurs gemiddeld een percentage tussen de 0,17% en 0,2%.

Wat kost een gevalideerde taxateur?

Het laten taxeren van een woning resulteert uiteindelijk in een taxatierapport. Hierin vermeldt de taxateur niet alleen de waarde van de woning, maar beschrijft hij ook relevante gegevens waarop hij zijn taxatie heeft gebaseerd. Denk hierbij onder meer aan aspecten als de kadastrale gegevens, staat van onderhoud en andere belangrijke factoren die invloed hebben op de woningwaarde.

In sommige gevallen (zoals bij een hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie) is een zogenaamde gevalideerde taxatie vereist. Het taxatierapport wordt dan beoordeeld door instanties als NWWI of Taxateursunie. De kosten van de taxateur worden in dat geval met minimaal € 50 verhoogd en kunnen in sommige gevallen nog hoger oplopen.

Kosten taxatie woning aftrekbaar?

Wat een taxateur je in de praktijk daadwerkelijk kost, hangt dan ook af van een breed scala aan factoren. In elk geval een meevaller is dat de kosten voor een taxatierapport doorgaans aftrekbaar zijn van de belasting. Je mag ze eenmalig aftrekken van je belastbaar inkomen in box 1, waardoor je minder belasting hoeft te betalen.

Natuurlijk kun je de taxatie van je huis zelf rechtstreeks aanvragen bij een taxateur, maar een makelaar kan dit vaak ook voor je regelen. Het inschakelen van een goede aan- of verkoopmakelaar is een goede manier om het maximale uit het taxatierapport te halen en in het vervolgtraject de juiste keuzes te maken.