Taxatie bij een huis verkopen

Je wilt je huis verkopen. En dat natuurlijk tegen de juiste prijs. Dus wat doe je? Je laat een taxatie uitvoeren. Maar laat dit nu net dé misvatting zijn die leeft onder woningverkopers. Een taxatierapport is namelijk helemaal niet nodig om een succesvolle verkoop te realiseren. En dus kun jij jezelf de kosten hiervoor maar beter besparen…

Taxatie nodig bij verkoop van mijn huis?

Er is maar één partij die een taxatierapport nodig heeft rondom de verkoop van een woning. Dat is de koper. Die kan namelijk niet anders dan een taxatie laten uitvoeren om aanspraak te maken op een hypotheek. De hypotheekverstrekker wil immers zeker weten dat het verstrekte geldbedrag niet hoger is dan de daadwerkelijke waarde van de woning.

In bepaalde situaties (zoals bij een hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie) heeft de koper zelfs een gevalideerde taxatie nodig. Een instantie zoals de Taxateursunie of NWWI controleert in dat geval het taxatierapport en dit brengt weer extra kosten met zich mee. Kosten die voor een koper onvermijdelijk zijn, maar die voor jou als verkoper niets meer dan weggegooid geld zijn.

Huis verkopen: bespaar de kosten voor een taxatierapport

Natuurlijk is het ook als verkoper belangrijk om op de hoogte te zijn van de reële woningwaarde. Dit helpt je bij het bepalen van de juiste vraagprijs. Een officieel taxatierapport heb je hiervoor echter niet nodig. Er zijn namelijk meer partijen dan de taxateur alleen die de waarde van jouw huis prima kunnen inschatten; een daarvan is je verkoopmakelaar.

Jouw verkoopmakelaar onderhandelt dagelijks over de vraagprijs van woningen vergelijkbaar met de jouwe. Hij beschikt hierdoor als geen ander over een realistisch beeld van de huizenmarkt en weet precies wat jij voor jouw woning kunt vragen. Hij adviseert jou hierover bovendien graag – dit advies zit standaard bij zijn dienstverlening inbegrepen en kost jou dus niets extra.

Gratis waardebepaling versus taxatie bij verkoop

Wil je graag gebruik maken van het bovengenoemde advies van je verkoopmakelaar? Vraag hem dan een gratis waardebepaling uit te voeren. Daaruit kan namelijk zomaar blijken dat je huis tienduizenden euro’s meer waard is dan je dacht. De courtage van de makelaar is hiermee direct dubbel en dwars terugverdiend!

Alleen al om deze reden is het een slim idee om in zee te gaan met een makelaar bij het verkopen van je huis. Bespaar jezelf de kosten voor een taxatie en investeer dit geld liever in de diensten van de best denkbare verkoopmakelaar. Hoe je die vindt? Door meerdere partijen in jouw regio met elkaar te vergelijken. Dat doe je via onze website al met enkele muisklikken. Succes!