Een gratis waardebepaling van mijn huis aanvragen

Heb jij je wel eens afgevraagd wat je woning waard is? In de praktijk blijkt dat veel Nederlanders geen reële inschatting maken van de waarde van hun huis. Sommige mensen overschatten de waarde van hun eigen bezit, terwijl anderen de mogelijke vraagprijs onderschatten en hierdoor een winstgevende verkoop mislopen. Gelukkig kun je dit scenario eenvoudig voorkomen door een gratis waardebepaling aan te vragen bij een makelaar.

Je woning kan meer waard zijn dan je denkt

Als je dagelijks Funda afspeurt naar nieuwe pareltjes op de woningmarkt, is de kans aanwezig dat je al enige tijd een droomhuis op het oog hebt. Alleen jammer dat de vraagprijs zo hoog is en dat de verkoop van jouw eigen woning niet genoeg is om het verschil te compenseren… Maar is dat wel zo? Voordat je deze conclusie trekt, is het verstandig om eerst eens advies in te winnen bij een ervaren professional.

Elke gelouterde makelaar kan je namelijk vertellen dat de vraagprijs van een woning zeker niet maatgevend is voor de uiteindelijke verkoopprijs. Door namens jou stevig te onderhandelen, kan een verkoopmakelaar je tot wel tienduizenden euro’s besparen. Daarnaast kan hij een gratis waardebepaling van je huis uitvoeren, waardoor je dat wellicht voor een hogere prijs kunt verkopen dan gedacht.

Een gratis waardebepaling is geen taxatie

Een gratis waardebepaling schetst een prima beeld van de waarde van je woning. Belangrijk om te beseffen is dat het natuurlijk geen officiële taxatie is. Bij een taxatie door een erkend taxateur ontvang je een taxatierapport, dat je kunt gebruiken voor bijvoorbeeld een hypotheekaanvraag bij een hypotheekverstrekker. Zo’n financiële partij eist in vrijwel alle gevallen een taxatie.

Voor je persoonlijke doeleinden is een gratis waardebepaling echter meer dan voldoende. Op basis van een huisbezoek stelt een makelaar de waarde van jouw woning vast en legt hij uit welke verkoopprijs in de huidige markt reëel is. Zo krijg je niet alleen een representatief beeld van een mogelijke vraagprijs, maar bespaar je ook nog eens de kosten voor een taxatierapport door een taxateur.

Tips van de makelaar voor een hogere verkoopprijs

Is er daarna nog altijd een financieel gat te overbruggen? Dan kan de makelaar je ook tips geven over manieren om de waarde van je woning te vermeerderen. Op basis van een aantal eenvoudige stylingadviezen kun je jouw woonkamer bijvoorbeeld herinrichten of de buitenkant van de woning van een likje verf voorzien.

Het zal je verbazen hoeveel hoger de biedingen van potentiële kopers worden door dit soort ogenschijnlijk simpele ingrepen. Natuurlijk kun je ook zwaarder geschut inzetten en die oude keuken of badkamer geheel vervangen. Welke keuze je ook maakt; alles begint met een gratis waardebepaling door jouw makelaar.