Wat is de gemiddelde courtage van een makelaar?

Je hebt vast al eens gehoord van het begrip makelaarscourtage. En zo niet, kun je hier meer lezen over de betekenis. Als je eenmaal op de hoogte bent van de definitie, rijst de volgende vraag: wat is de gemiddelde courtage van een makelaar? Wij geven het antwoord in dit artikel en informeren je over de meest gangbare makelaarskosten en tarieven.

Wat is de gemiddelde courtage van een makelaar in 2019?

De gemiddelde courtage van een makelaar ligt in 2019 tussen de 1,25% en 2,25% van de (ver)koopsom van een woning. Zoals je ziet is dit een ruime prijsmarge waarin makelaars opereren, want sommige partijen rekenen bijna dubbele tarieven in vergelijking met anderen. Voor jou als (ver)koper is het dan ook zaak de partij met de beste prijs-kwaliteitsverhouding te vinden.

Nu zul je misschien denken: een procentje meer of minder maakt niet zoveel verschil. Maar het tegendeel is waar. Zeker in de woningmarkt, waar de percentages over bedragen van honderdduizenden euro’s worden berekend. Zo bedraagt het verschil in makelaarskosten tussen de eerder genoemde 1,25% en 2,25% bij verkoop van je huis voor € 275.000 maar liefst € 2.750.

Tarieven van verkoopmakelaars vergelijken

Wie betaalt de makelaarscourtage?

Het antwoord op bovenstaande vraag is simpel: jij. Of je nu een huis koopt of verkoopt; als jij je laat bijstaan door een verkoopmakelaar of aankoopmakelaar moet je betalen voor zijn dienstverlening. De makelaarscourtage is géén onderdeel van de kosten koper (een veelvoorkomende misvatting) en je kunt deze anno 2019 ook niet meefinancieren in de hypotheek.

Makelaarscourtage hoger dan gemiddeld: wat nu?

De vraag is in hoeverre het erg is dat je makelaarscourtage moet betalen bij het kopen of verkopen van een huis. De gemiddelde courtage van een makelaar is namelijk lager dan het bedrag dat je dankzij zijn dienstverlening verdient.

Weet jouw aankoopmakelaar bijvoorbeeld € 12.000 van de vraagprijs af te praten? Dan lach je om zijn vergoeding van € 3.350. En weet jouw verkoopmakelaar je huis zelfs voor € 17.000 boven de vraagprijs weg te brengen? Dan heeft hij zijn courtage van bijvoorbeeld € 4.570 meer dan verdiend.

Het punt dat we willen maken: staar je niet blind op de hoogte van de makelaarscourtage. Vraagt jouw verkoopmakelaar meer courtage dan zijn gemiddelde collega, maar weet hij alles van de lokale markt, klikken jullie goed en is hij een kei in onderhandelen? Dan verdient hij zichzelf zowel financieel als gevoelsmatig ruimschoots terug.

Gemiddelde courtage makelaar: inclusief of exclusief BTW?

Alle makelaarscourtages hebben één ding gemeen: je hoeft ze pas te betalen op het moment dat er sprake is van een officiële overeenkomst tussen jou en (bijvoorbeeld) een koper. De courtage is dan een beloning voor al het werk dat de makelaar heeft gestoken in het begeleiden en succesvol afronden van het verkooptraject. De betaling geschiedt meestal bij de notaris tijdens de overdracht van de woning.

De gemiddelde makelaarscourtage wordt daarnaast niet inclusief, maar exclusief BTW berekend. Dat komt vooral omdat de beloning in de meeste gevallen gebaseerd is op een percentage. Hierdoor is vooraf nog niet bekend wat het eindbedrag gaat worden. Makelaars die wel een prijs inclusief BTW rekenen, doen dit vaak op basis van een vast bedrag in plaats van een percentage.

Is de courtage van de gemiddelde makelaar aftrekbaar of onderhandelbaar?

Om maar meteen met de deur in huis te vallen: de courtage van de gemiddelde makelaar is niet van de belasting aftrekbaar. Dat is wellicht een tegenvaller, maar bij de aan- of verkoop van een huis zijn er gelukkig diverse kostenposten die wél in aanmerking komen voor belastingaftrek. Een gerespecteerd makelaarskantoor kan je hierover vaak op maat adviseren.

Is de makelaarscourtage dan wel onderhandelbaar? Niet als je weet dat het bedrag meestal wordt gebaseerd op een percentage van de uiteindelijke verkoopsom. De gemiddelde courtage van een makelaar is dan ook niet onderhandelbaar en daarom is het slim om de voordeligste partij te kiezen na een grondige vergelijking. Die vergelijkingscheck doe je gratis, snel en gemakkelijk.