Wat is de gemiddelde courtage van een makelaar?

Je hebt vast al eens gehoord van het begrip makelaarscourtage. En zo niet, kun je hier meer lezen over de betekenis. Als je eenmaal op de hoogte bent van de definitie, rijst de volgende vraag: wat is de gemiddelde courtage van een makelaar? Wij geven het antwoord in dit artikel en informeren je over de meest gangbare makelaarskosten en tarieven.

Wat is de gemiddelde courtage van een makelaar in 2017?

De gemiddelde courtage van een makelaar ligt in 2017 tussen de 1,25% en 2,25% van de (ver)koopsom van een woning. Zoals je ziet is dit een ruime prijsmarge waarin makelaars opereren, want sommige partijen rekenen bijna dubbele tarieven in vergelijking met anderen. Voor jou als (ver)koper is het dan ook zaak de partij met de beste prijs-kwaliteitsverhouding te vinden.

Nu zul je misschien denken: een procentje meer of minder maakt niet zoveel verschil. Maar het tegendeel is waar. Zeker in de woningmarkt, waar de percentages over bedragen van honderdduizenden euro’s worden berekend. Zo bedraagt het verschil in makelaarskosten tussen de eerder genoemde 1,25% en 2,25% bij verkoop van je huis voor € 275.000 maar liefst € 2.750.

Gemiddelde courtage makelaar: inclusief of exclusief BTW?

Alle makelaarscourtages hebben één ding gemeen: je hoeft ze pas te betalen op het moment dat er sprake is van een officiële overeenkomst tussen jou en (bijvoorbeeld) een koper. De courtage is dan een beloning voor al het werk dat de makelaar heeft gestoken in het begeleiden en succesvol afronden van het verkooptraject.

De gemiddelde makelaarscourtage wordt daarnaast niet inclusief, maar exclusief BTW berekend. Dat komt vooral omdat de beloning in de meeste gevallen gebaseerd is op een percentage. Hierdoor is vooraf nog niet bekend wat het eindbedrag gaat worden. Makelaars die wel een prijs inclusief BTW rekenen, doen dit vaak op basis van een vast bedrag in plaats van een percentage.

Is de courtage van de gemiddelde makelaar aftrekbaar of onderhandelbaar?

Om maar meteen met de deur in huis te vallen: de courtage van de gemiddelde makelaar is niet van de belasting aftrekbaar. Dat is wellicht een tegenvaller, maar bij de aan- of verkoop van een huis zijn er gelukkig diverse kostenposten die wél in aanmerking komen voor belastingaftrek. Een gerespecteerd makelaarskantoor kan je hierover vaak op maat adviseren.

Is de makelaarscourtage dan wel onderhandelbaar? Niet als je weet dat het bedrag meestal wordt gebaseerd op een percentage van de uiteindelijke verkoopsom. De gemiddelde courtage van een makelaar is dan ook niet onderhandelbaar en daarom is het slim om de voordeligste partij te kiezen na een grondige vergelijking. Die vergelijkingscheck doe je gratis, snel en gemakkelijk.