Hoe gaat een taxatie in zijn werk?

Als we kijken naar de huizenprijzen in het afgelopen decennium, is er een duidelijk beeld zichtbaar: de waarde van woningen kan sterk fluctueren. Sta je als koper of verkoper voor een belangrijke beslissing? Dan is het verstandig om de woningwaarde te laten vaststellen door een erkend taxateur. In dit artikel leggen we uit hoe zo’n taxatie in zijn werk gaat en welke kosten hieraan zijn verbonden.

Hoe gaat een taxatie in zijn werk?

Hoe ziet een taxatierapport eruit?

Een taxatie kun je natuurlijk rechtstreeks aanvragen bij een taxateur. In de praktijk is het vaak makkelijker om dit te regelen via je makelaar. Hij weet exact welke taxateurs bij jou in de regio actief zijn die werken tegen marktconforme tarieven. Ook kan hij je helpen om het uiteindelijke taxatierapport op de juiste manier te interpreteren.

Het taxatierapport beschrijft niet alleen dat waar het jou in eerste instantie om is te doen – de geschatte waarde van de woning – maar ook andere zaken zoals de onderhoudsstatus van het huis en bijbehorende kadastrale gegevens. Adviseert jouw verkoopmakelaar je een gevalideerde taxatie? Dan wordt het taxatierapport ook beoordeeld door instellingen zoals de Taxateursunie of NWWI.

Hoe zijn de kosten voor een taxatie opgebouwd?

De kosten voor een taxatie zijn doorgaans op logische wijze opgebouwd. Zo rekent de ene taxateur simpelweg een vast bedrag voor zijn uiteindelijke taxatierapport, terwijl de andere liever werkt op basis van een percentage van de geschatte waarde van de woning. Beide prijsberekeningen hebben zo hun eigen voordelen en nadelen.

Een vast bedrag schept bijvoorbeeld duidelijkheid vooraf, maar kan minder gunstig uitvallen bij een relatief laag ingeschatte woningwaarde. Ook dekt een vaste prijs niet altijd alle diensten en kosten. Een percentagegebaseerde constructie daarentegen is in de basis eerlijker qua prijsopbouw, maar kan tegenvallen bij een onverwacht hoge taxatie.

Een taxatie of waardebepaling laten uitvoeren?

In de praktijk is het niet altijd nodig een officiële taxatie te laten uitvoeren. Het is weliswaar een vereiste in situaties zoals het aanvragen van een hypotheek of een rechterlijke procedure, maar in andere gevallen volstaat het laten uitvoeren van een waardebepaling. Dit resulteert niet in een officieel rapport, maar verschaft je een prima inzicht in de waarde van een woning.

Als je jouw huis bijvoorbeeld wilt verkopen en een reële vraagprijs wilt bepalen, dan is een waardebepaling een uitstekende optie. Je makelaar voert de waardebepaling gratis voor je uit en schetst daarbij de benodigde context in jouw lokale woningmarkt. Doe de vergelijkingscheck hieronder om direct de beste makelaar in jouw situatie te vinden.