Woningwaarde bepalen

Heb jij je ooit afgevraagd wat je woning waard is? Zelfs als je niet van plan bent om je huis op korte termijn te verkopen, is het nuttig om de waarde ervan te kennen. Toch is het bepalen van de woningwaarde voor de meeste mensen geen eenvoudige klus. Wil je weten hoe je de berekening zelf makkelijk en snel kunt uitvoeren? Lees dan onze onderstaande tips.

WOZ-waarde: indicatie van de woningwaarde

Als uitgangspunt bij het berekenen van je woningwaarde kun je de WOZ-waarde nemen. De overheid gebruikt deze Waardering Onroerende Zaken onder meer om de hoogte van de Onroerende Zaak Belasting (OZB-heffing) te bepalen. In de WOZ-waarde zijn onder meer factoren zoals het type woning, het bouwjaar, de grootte uitgedrukt in m³, de ligging en de populariteit van de buurt.

Je ziet al snel in welk opzicht de WOZ-waarde tekort schiet; deze houdt geen rekening met de unieke kenmerken van jouw woning. Heb je onlangs de badkamer verbouwd en een luxe serre in je tuin geplaatst? De WOZ-waarde gaat er niet van omhoog… Dit waardecijfer is dus niet heel nauwkeurig, maar vormt een goede indicatie of minimaal een startpunt om je berekening op te baseren.

Waarde huis berekenen met het Kadaster

Een alternatieve rekenmethode om de woningwaarde te bepalen is de woningwaardecalculator op de site van het Kadaster. Dit door de overheid bijgehouden openbare register verwerkt en verstrekt registraties van vastgoed- en geo-informatie in Nederland. Op basis van deze gegevens is een berekening uit te voeren over de waarde van een woning.

Een belangrijke rol in de calculator van het Kadaster spelen gemiddelde prijzenstijgingen op regionaal niveau. Voer de aankoopsom van je woning, het moment van aankoop en de regio in en je krijgt een geschatte indicatie van de huidige woningwaarde. Het Kadaster geeft op de eigen website echter al aan dat ook deze calculatie geen accurate weerspiegeling is van de actuele waarde.

Woningwaarde bepalen: een makelaar doet het gratis

Hoe kun je dan wél nauwkeurig je woningwaarde berekenen? Daar is het Kadaster duidelijk in: schakel hiervoor een makelaar of taxateur in. Een officiële taxatie is verreweg de beste manier om de waarde van je huis te bepalen en je kunt deze via je makelaar makkelijk laten regelen. Natuurlijk kost het geld om een taxatie te laten uitvoeren; het tarief hiervoor verschilt per taxateur.

Gelukkig is er ook nog een kosteloos alternatief: een makelaar kan namelijk gratis de woningwaarde voor je bepalen. Twijfel je bijvoorbeeld op jij je huis wilt verkopen? Laat op basis van een offerte dan vrijblijvend een of meerdere verkoopmakelaars langskomen en zij geven je gratis een indicatie van de waarde van je huis.

Misschien niet zo nauwkeurig als een taxatie, maar absoluut veel nauwkeuriger de WOZ-waarde of calculator van het Kadaster. En blijkt de waarde aantrekkelijk genoeg voor een verkoop? Dan kun je dezelfde makelaar direct voor je aan de slag laten gaan! Wacht daarom niet langer en laat direct gratis jouw woningwaarde bepalen. Dat begint met het aanvragen van een offerte.