Wat is de overwaarde van mijn huis?

Heb jij iemand wel eens vol trots horen vertellen dat zijn huis overwaarde heeft? Dan begrijp je dat dit positief is, maar weet je misschien niet precies wat dit in de praktijk nu echt betekent. Hieronder vertellen we je daarom in heldere taal alles wat je moet weten over overwaarde en gerelateerde begrippen als onderwaarde en ‘onder water staan’.

Overwaarde: wat betekent het precies?

Je huis heeft overwaarde als de verkoop- of executiewaarde hoger is dan de resterende schuld bij de hypotheekverstrekker. De overwaarde is het verschil tussen de (eventuele) verkoopsom en de hoogte van de overgebleven hypothecaire lening minus verkoopkosten zoals makelaarskosten en het verplichte energielabel.

Een rekenvoorbeeld:

De verkoopprijs van je woning: € 275.000

Minus verkoopkosten: € 5.000

Minus resterende schuld hypotheek: € 230.000

Overwaarde huis: € 40.000

De tegenhanger: onderwaarde en onder water staan

Naast overwaarde, kan je huis ook onderwaarde hebben. Een gevleugelde uitspraak is dan dat de woning onder water staat. Hiervan is sprake als de verkoop- of executiewaarde lager is dan de resterende schuld bij de hypotheekverstrekker. Hierdoor blijft de hypothecaire lening na een eventuele verkoop van je woning doorlopen totdat je deze helemaal hebt afbetaald.

Een rekenvoorbeeld:

De verkoopprijs van je woning: € 225.000

Minus verkoopkosten: € 5.000

Minus resterende schuld hypotheek: € 270.000

Onderwaarde huis: € 50.000

Waarvoor kan ik de overwaarde gebruiken?

In dit artikel gaan we ervan uit dat je huis niet onder water staat, maar dat je juist overwaarde hebt. Gefeliciteerd! Maar nu is de vraag: wat ga je ermee doen? Je wilt het misschien cashen of gebruiken voor de afbetaling van andere schulden, maar fiscaal gezien is dit niet altijd het voordeligst. Dat is namelijk om het te investeren in de nieuwe koopwoning die je misschien wil kopen.

Je krijgt dan namelijk te maken met de zogenaamde bijleenregeling; die schrijft voor dat je de overwaarde van het oude huis moet gebruiken voor de financiering van je nieuwe woning. Doe je dat niet, dan heb je over het bedrag van de overwaarde geen recht op hypotheekrenteaftrek. Dit kost je onnodig veel geld.

Overwaarde van je huis berekenen: hoe doe je dat?

Hoe je de overwaarde van je huis ook wilt gebruiken; het is hoe dan ook veel fijner dan dat je huis onder water staat. Heb je jouw huidige woning nog niet verkocht en wil je eventuele overwaarde graag berekenen? Je kunt dit zelf doen aan de hand van het rekenvoorbeeld eerder in dit artikel, maar daarin mis je een belangrijk onderdeel: een accurate schatting van de verkoopprijs van je woning.

Wil je de overwaarde weten voor een wijziging van je hypotheek? Dan zal de hypotheekverstrekker vragen om een formeel taxatierapport. In de meeste andere gevallen is het inschakelen van een taxateur niet nodig. Een makelaar kan de overwaarde namelijk gratis en vrijblijvend voor je vaststellen (kijk daarvoor op deze website).

Overweeg je om je huidige woning te verkopen? Laat dan je gegevens achter in het formulier hieronder. Je ontvangt vrijblijvend meerdere offertes van de beste makelaars in jouw omgeving. De verkoopmakelaar die jij hieruit kiest, stelt de overwaarde van je huis graag gratis voor je vast.