Makelaar kiezen: do’s en don’ts

Wist jij dat de keuze voor een makelaar zeer bepalend is voor het bepalen van jouw doelen? Of je nu wilt kopen, verkopen of huren; via een makelaar gaat het sneller, gemakkelijker en voordeliger. Voor het beste resultaat is het natuurlijk wel zaak om de juiste partij te kiezen. Hoe je dat doet? Hieronder zetten wij de 3 belangrijkste do’s en don’ts voor je op een rijtje:

Do’s:

Selecteer op een persoonlijke klik

Bij de (ver)koop van een woning spelen grote belangen. Het is daarom verstandig om te kiezen voor een makelaar waar je vanaf het begin een goed gevoel bij hebt. Natuurlijk hoef je met de makelaar geen hobby’s te delen, maar wel is van belang dat er op zijn minst sprake is van een persoonlijke klik. Een goede samenwerking geschiedt op basis van wederzijds vertrouwen.

Nodig meerdere makelaars uit

Elke makelaar schat de verkoopwaarde van een woning anders in. Alleen daarom al is het uitnodigen van meerdere verkoopmakelaars een goed idee. Ook hanteert elke partij andere tarieven, waardoor het vergelijken hiervan je vele duizenden euro’s kan besparen. Pas als je meerdere makelaars hebt gesproken, weet je met wie jij de juiste klik hebt.

Stel de juiste vragen

Als je eenmaal een verkoopmakelaar over de vloer hebt, is het zaak deze tijd zo optimaal mogelijk te benutten. Vraag hem naar belangrijke zaken zoals de geschatte verkoopwaarde van je woning, een realistische termijn voor verkoop en eventuele waardevermeerderende maatregelen. Een goede makelaar vertelt je veel van deze dingen uit zichzelf.

Don’ts

Ga niet enkel op de prijs af

Natuurlijk wil jij bij de verkoop van je huis zo voordelig mogelijk uit zijn. Het is daarom verleidelijk om te kiezen voor de goedkoopste makelaar, maar dat is niet altijd de beste keuze. De kwaliteit van makelaars loopt sterk uiteen en de voordeligste partij is doorgaans niet de beste. Beter kies je voor een wat duurdere concurrent, die zichzelf terugverdient door een (veel) hogere verkoopprijs te onderhandelen.

Kies niet de dichtstbijzijnde makelaar

Heb jij verschillende makelaarskantoren met elkaar vergeleken en komt de makelaar bij jou om de hoek er als beste uit? Dat is een gelukkig toeval, maar komt in de praktijk niet vaak voor. Laat de locatie van een makelaarskantoor daarom niet te bepalend zijn in je uiteindelijke keuze. Liever kies je een partij die zich weliswaar iets verder van je weg bevindt, maar die ook meer kwaliteit biedt.

Neem niet ongeïnformeerd diensten af

De gemiddelde makelaarskosten zijn gebaseerd op een procentuele courtage en eventuele bijkomende opstartkosten. Lees de makelaarsofferte daarom goed door en wees in het bijzonder alert op de kleine lettertjes. Zo voorkom je dat je op basis van onvoldoende kennis diensten afneemt en in een later stadium voor onaangename verrassingen komt te staan.