Wat gaat mijn huis verkopen kosten?

Het verkopen van een huis levert je eerst en vooral geld op. Maar natuurlijk brengt een verkoop ook bepaalde kosten met zich mee. Denk alleen al aan het verkoopklaar maken van je woning, de overdracht door de notaris en de kosten voor de verkoopmakelaar. Wij vertellen je meer over elk van deze stappen en de kosten die je hierbij kunt verwachten.

Tarieven van verkoopmakelaars vergelijken

Het verkoopklaar maken van je woning

Voordat je een huis überhaupt op de markt zet, wil je de kans op een snelle verkoop tegen een goede prijs uiteraard zoveel mogelijk vergroten. Dat doe je onder andere door de woning al in een vroegtijdig stadium verkoopklaar te maken. Dat betekent voornamelijk het verrichten van kleine opknapwerkzaamheden die het huis een frisse en aantrekkelijke uitstraling geven.

Denk aan het behandelen van zichtbare vochtplekken in muren, het herstellen van verrotte kozijnen en het schilderen van plekken die wel een likje verf kunnen gebruiken. Al met al mogen deze klusjes je liefst niet meer dan een paar duizend euro kosten. Zo blijft het risico klein, maar is de potentiële winst bij een flink hogere verkoopprijs voor je woning groot.

De kosten voor de notaris

Met het verkoopklaar maken van je huis ben je er echter nog niet. Als je uiteindelijk inderdaad je gewenste bod ontvangt, dan moet de overdracht van de woning eerst nog worden bezegeld door de notaris. Hij stelt onder meer een hypotheekakte en een transportakte op en brengt voor deze werkzaamheden kosten in rekening.

De hoogte van deze notariskosten verschilt per notariskantoor. Net als bij makelaars, is het dan ook verstandig om de tarieven van verschillende notarissen met elkaar te vergelijken. Waar de ene notaris 2100 euro vraagt voor zijn diensten, rekent de ander slechts 800. Het loont daarom de moeite om zelf vooronderzoek te doen en daarin ook reviews van anderen mee te nemen.

De kosten voor de verkoopmakelaar

De belangrijkste kostenpost bij de verkoop van een woning is zonder twijfel de makelaar. De tarieven van verkoopmakelaars zijn onder meer opgebouwd uit de opstartkosten en courtage. Deze courtage is meestal gebaseerd op een percentage van de verkoopprijs, waardoor het bedrag hoger uitvalt naarmate je huis meer waard is.

De makelaar is daarom niet alleen de grootste kostenpost, maar tegelijkertijd ook degene die een groot verschil kan maken in de verkoopopbrengst. Een hogere verkoopprijs kost je weliswaar iets meer aan courtage (bijvoorbeeld honderden euro’s), maar levert je gigantisch veel meer op (bijvoorbeeld tienduizenden euro’s). Bij een goede makelaar geldt dan ook: je krijgt waarvoor je betaalt.