Hoeveel courtage rekent een aankoopmakelaar?

Het afspeuren van de woningmarkt naar jouw droomhuis is een spannende tijd. Nog spannender is het daadwerkelijk kopen van de woning als je hem eenmaal gevonden hebt. Bij beide zaken – zowel de oriëntatie als de aankoop – kan een aankoopmakelaar je helpen. Maar hoeveel courtage rekent de aankoopmakelaar hiervoor? Dat lees je hieronder.

Waarom rekent een aankoopmakelaar courtage?

Voordat we je voorrekenen hoeveel courtage een aankoopmakelaar precies rekent, is het belangrijk om te snappen waarom hij dat doet. Bij de koop van een woning komt veel kijken en de makelaar ontzorgt jou als koper op velerlei vlakken. Niet alleen ontdekt hij nog relatief onbekende pareltjes op de huizenmarkt, maar ook zorgt hij bij de onderhandelingen voor een fikse kostenbesparing.

Natuurlijk vragen deze en andere werkzaamheden om een eerlijke compensatie. Dat is niet erg, want een goede aankoopmakelaar verdient zichzelf over het algemeen terug. Naast het systeem van courtage, hanteren aankoopmakelaars nog verscheidene andere verdienmodellen. Welk tariefsysteem voor jou als koper het gunstigst is, hangt af van jouw individuele situatie.

Hoeveel courtage rekent een aankoopmakelaar gemiddeld?

Nu je weet waarom een aankoopmakelaar courtage rekent, is het belangrijk om het principe achter dit systeem beter te begrijpen. Makelaarscourtage is in de meeste gevallen niets anders dan een percentage van het aankoopbedrag van jouw nieuwe woning. Hierdoor kun je makelaarskosten besparen ten opzichte van alternatieve beloningssystemen zoals onderhandelingsresultaat of een vast bedrag.

Wat betekent dit in de praktijk? Gemiddeld rekent een aankoopmakelaar tussen de 1,2% en 1,8% courtage. Bij aankoop van een huis van € 200.000 komt dit neer op een bedrag tussen de € 2.400 en € 3.600 euro. Deze prijs is exclusief BTW, wordt pas na de definitieve koop bepaald en hoeft daarom ook pas in dat stadium te worden voldaan.

Alternatieven voor de courtage van een aankoopmakelaar

Zoals hierboven kort genoemd, zijn er ook andere verdienmodellen die aankoopmakelaars hanteren. Een veelvoorkomende optie is bijvoorbeeld het betalen van een vast bedrag, dat voorafgaand aan de dienstverlening van de makelaar wordt afgesproken. Dit kan voordelig uitpakken, maar zorg er wel voor dat je samen duidelijk afspreekt welke diensten exact onder dit vaste bedrag vallen.

Een ander populair alternatief voor de courtage van een aankoopmakelaar is een beloning op basis van het behaalde onderhandelingsresultaat. Bij een lager aankoopbedrag betaal je dan een hogere makelaarscourtage, maar dit kan doorgaans dan ook ruim uit.

Het enige wat uiteindelijk telt, is welke aankoopmakelaar jou de beste kwaliteit biedt tegen de laagste prijs. Naast courtage, spelen hierbij nog vele andere factoren een rol. Wil jij de voordeligste offertes van makelaarskantoren uit jouw omgeving ontvangen? Vergelijk ze hier vrijblijvend.