Wat kost een huis verhuren?

Heb jij een huis of appartement dat je op dit moment niet zelf bewoont? Dan is het een financieel interessante optie om het te verhuren. Dat lijkt in eerste instantie een win-winsituatie, maar vergis je niet: er zijn ook kosten aan verbonden. Hieronder leggen we uit wat een huis verhuren je gemiddeld kost en welk rendement je kunt verwachten.

Een huis verhuren via een makelaar: wat zijn de kosten?

De allereerste kosten waarmee je bij verhuur te maken krijgt, zijn makelaarskosten. Natuurlijk kun je ervoor kiezen om geen verhuurmakelaar in de arm te nemen, maar neem van ons aan: in dat geval kost het verhuurtraject je nog meer tijd, moeite en daarmee ook geld. Elk maandelijks huurbedrag dat je misloopt is zonde en daarom is een snelle verhuur met behulp van een makelaar een slim idee.

De gemiddelde verhuurmakelaar rekent voor zijn dienstverlening in elk geval één keer de maandhuur als courtage. Vaak komt dit neer op zo’n 8% van de totale jaarhuur, wat ongeveer gelijk staat aan een twaalfde deel hiervan. Sommige makelaars brengen daarnaast ook aanvullende kosten in rekening en daarom is het vooraf vergelijken van verhuurmakelaars geen overbodige luxe.

Wat kost een appartement verhuren? Wanneer is het rendabel?

Je kunt je huis zoals het nu is niet in alle gevallen direct verhuren. Soms is een kleine verbouwing noodzakelijk, al is het alleen maar om de kans op onkosten in een later stadium te minimaliseren. Denk bijvoorbeeld aan het vervangen van schadegevoelige elementen zoals verouderde deurklinken en kwetsbare keukenonderdelen. Je kunt hierover afspraken maken in het huurcontract, maar het minder kwetsbaar maken van je huis bespaart je een hoop gesteggel. Natuurlijk moet je dan nog steeds een goede verzekering afsluiten – en ook die brengt kosten met zich mee.

Daarnaast krijg je als verhuurder te maken met terugkerende kosten op het gebied van onderhoud en service. Die laatstgenoemde kun je duidelijk zichtbaar in het huurcontract verwerken, maar ook ondoorzichtig in het huurbedrag meenemen. Voor een minimaal risico laat je de huurder waar mogelijk zelf rechtstreeks servicekosten betalen zoals die voor gas, water en internet. Bij een betalingsachterstand op dit vlak lijd jij dan geen schade.

Wat is het gemiddeld rendement bij verhuur van een woning?

Je kunt nu beter inschatten wat een huis verhuren je ongeveer kost. Maar wat levert het op? En wanneer is verhuur rendabel? Om het gemiddeld rendement te berekenen, kun je twee rekenmethodes hanteren: het Bruto Aanvang Rendement (BAR) en het Netto Aanvang Rendement (NAR).

Bij de BAR deel je de totale jaarhuur door de initiële aankoopprijs van de woning. Kostte jouw huis bij aankoop € 200.000 en breng je nu een huurbedrag van € 1100 per maand (€ 13.200 per jaar) in rekening? Dan resulteert dat in een rendement van € 13.200 / € 200.000 = 6.6% per jaar. Belangrijk om te beseffen is dat deze berekening de nodige variabelen buiten beschouwing laat.

Nauwkeuriger is in dat opzicht de NAR. Hierbij trek je de kostenposten voor jou als verhuurder af van de huurinkomsten voordat je de eindberekening maakt. Denk alleen al aan eerder genoemde kosten voor verbouwing, verzekering en onderhoud. Dit resulteert in een lager (maar wel realistischer) rendement.

Koop je een huis speciaal voor de verhuur, dan is de NAR een prima rekenmethode om het gemiddeld rendement te berekenen. Heb je jouw woning echter al eerder gekocht en staat deze door omstandigheden lange tijd leeg? Dan is verhuur hoe dan ook een slimme manier om de kosten voor het huis gedeeltelijk terug te verdienen.