Vraagprijs laten zakken: hoe, wanneer en waarom?

Staat jouw woning al een poosje te koop, maar blijven biedingen van geïnteresseerde kopers uit? Dat kan jou in een benarde positie brengen. Je hebt immers zo je redenen waarom je het huis zo snel mogelijk wilt verkopen. De makkelijkste maar minst gewenste route is om de vraagprijs te laten zakken. In dit artikel vertellen wij je meer over de implicaties en gevolgen.

Vraagprijs laten zakken: hoe, wanneer en waarom?

Waarom je vraagprijs laten zakken?

Natuurlijk is het niet de bedoeling om de vraagprijs van je woning al na korte tijd te laten zaken. Deze prijs is als het goed is bepaald op basis van een professionele waardebepaling of taxatie. Het is dan ook zaak om zo lang mogelijk achter je vraagprijs te blijven staan en pas in het stadium van onderhandeling eventueel water bij de wijn te doen.

Toch is dit helaas niet altijd mogelijk. Misschien heb jij bijvoorbeeld je droomhuis gespot, maar moet je je huidige woning eerst verkopen voordat je de hypotheek kunt ophoesten. Ook financiële motieven (je bent je baan kwijtgeraakt) of persoonlijke beweegredenen (je gaat samenwonen elders in het land) kunnen ervoor zorgen dat je koste wat het kost op korte termijn wilt verkopen.

Blaas de Funda-advertentie nieuw leven in

In bovenstaande voorbeelden ontkom je er soms niet aan om je vraagprijs wat te laten zaken. Hiermee maak jij je huis aantrekkelijker voor belangstellenden en vergroot je de kans op een snelle verkoop. Ook als je woning al geruime tijd zonder succes te koop staat, is het verlagen van de vraagprijs een voor de hand liggende keuze. Zo blaas je de Funda-advertentie op een makkelijke manier nieuw leven in.

Toch brengt een prijsverlaging ook bepaalde risico’s met zich mee. De voornaamste daarvan is het subjectieve gevoel van woningwaarde bij potentiële kopers. Als jij je vraagprijs immers verlaagt, dan ‘zal er wel iets mis zijn met het huis’. Je brengt jezelf hiermee niet altijd in de meest gunstige onderhandelingspositie, omdat de tegenpartij maar al te goed beseft dat je tot nu toe lastig van de woning af kon komen.

Laat je adviseren door de makelaar

In dit complexe speelveld van voor- en nadelen zul je uiteindelijk zelf een knoop moeten doorhakken. De vraagprijs laten zakken kan een prima keuze zijn, maar wij adviseren je deze niet te maken zonder instemming van je makelaar. Een goede verkoopmakelaar weet namelijk precies hoe groot de kans is dat je huis tegen de huidige vraagprijs wordt verkocht en kan je daarmee behoeden voor onnodig financieel verlies.

Wel is het belangrijk om ook de makelaar niet zomaar op zijn blauwe ogen te geloven. Soms kan het namelijk zijn dat je vraagprijs wel degelijk marktconform is, maar dat jouw verkoopmakelaar niet het maximale doet om de woning verkocht te krijgen. In dat geval ben je beter af met een overstap naar een concullega (vergelijk eerst even op prijs en kwaliteit) en hoef je de vraagprijs uiteindelijk niet te laten zakken. Wij wensen je veel wijsheid bij je keuze!