Wat zijn de gemiddelde makelaarskosten?

Wil jij een huis verkopen of aankopen? Dan weet je dat het vervolgtraject niet altijd op de gewenste snelheid verloopt. Het vinden van een geschikte koper of verkopen is soms niet eenvoudig en ook op het gebied van prijs heb jij natuurlijk zo je wensen. Veel toegevoegde waarde heeft het inschakelen van een makelaar – maar hoe hoog zijn de gemiddelde makelaarskosten nu eigenlijk? Wij vertellen je meer.

Hoeveel procent makelaarskosten bij verkoop woning

De verkoop van een woning is een proces waarbij vele factoren een rol spelen. Veel makelaars opereren op basis van een zogenaamde courtage; een percentage van de uiteindelijke verkoopsom. Dit systeem heeft voordelen, want bij een tegenvallende verkoopprijs vallen jouw makelaarskosten lager uit. Andersom profiteert de makelaar mee als hij de onderhandelingen met de koper goed heeft gevoerd.

De gemiddelde makelaarskosten bij verkoop van een woning zijn dan ook niet zozeer in een bedrag, maar beter in een percentage te vatten. Een percentage van ongeveer 1,25% is bijvoorbeeld gangbaar, maar ook hogere percentages zijn niet uitzonderlijk. Belangrijk om te onthouden is dat een goede makelaar zichzelf over het algemeen terugverdient.

Gemiddelde makelaarskosten bij aankoop huis

De makelaarskosten bij aankoop van een huis worden veelal op dezelfde manier opgebouwd als in geval van verkoop. Ook als je een aankoopmakelaar inschakelt, is het gebruikelijk om de kosten te bepalen op basis van courtage. We adviseren je de courtages van verschillende makelaars met elkaar te vergelijken, omdat dit je onderaan de streep veel geld kan schelen.

Sommige makelaarskantoren hanteren een andere prijsconstructie en werken op basis van vaste prijsafspraken. Je betaalt dan bijvoorbeeld € 1750 voor een pakket waar uiteenlopende diensten onder vallen: denk alleen al aan promotie en onderhandeling. Hierdoor weet je vooraf exact waar je aan toe bent en betaal je altijd dezelfde makelaarskosten, ongeacht de hoogte van de aankoopprijs van het huis.

Makelaarskosten meefinancieren in de hypotheek: kan dat?

In het verleden kon je bij hypotheekverstrekkers meer geld lenen dan de waarde die je nieuwe woning vertegenwoordigt. Sinds 2018 kun je echter nog maar 100% van de woningwaarde lenen en dat betekent dat je overige kosten uit eigen zak moet ophoesten. Denk hierbij aan kosten voor zaken als hypotheekadvies, de notaris, taxatie, bankgarantie en makelaarskosten. Het is daarom verstandig om al jaren voordat je een huis koopt te beginnen met sparen.

Zijn makelaarskosten aftrekbaar?

Vaak krijgen wij de vraag of makelaarskosten aftrekbaar zijn van de belasting. Helaas is dat niet het geval. De bemiddelingskosten van zowel een verkoopmakelaar alsmede een aankoopmakelaar, zijn niet aftrekbaar bij de belastingaangifte. Vroeger was dit anders, maar inmiddels zijn makelaarskosten niet meer aftrekbaar.

Of je nu een woning gaat verkopen of kopen – we raden je aan om bij de keuze voor een makelaar niet over één nacht ijs te gaan. De uiteenlopende courtages zorgen ervoor dat de gemiddelde makelaarskosten sterk kunnen verschillen. Maak gebruik van de vergelijkingscheck op onze website en ontvang concurrerende offertes van partijen bij jou uit de regio.

Wil je precies weten wat makelaars kosten?

Ben je van plan om een huis te verkopen, kopen of te verhuren? De tarieven van makelaars kunnen aanzienlijk verschillen. Via onderstaande vergelijkingstool vraag je eenvoudig vier gratis offertes aan bij lokale makelaarskantoren.