Makelaars vergelijken – 3 slimme tips

Het verkopen van je woning is een van de snelste manieren om veel geld te verdienen – of te verliezen. Een goede presentatie, slimme onderhandelingstactiek en de juiste koper zijn van belang om het maximale uit de verkoop te halen. Allemaal elementen waarmee een verkoopmakelaar je kan helpen. Maar welke makelaar kies je? Lees hieronder onze 3 slimme vergelijkingstips.

Makelaars vergelijken - 3 slimme tips

Vraag offertes bij meerdere makelaars aan

Elke verkoopmakelaar hanteert andere tarieven. Daar waar de een zijn werkzaamheden uitvoert tegen een zacht prijsje, rekent de ander torenhoge tarieven voor zijn dienstverlening. En daar waar de een werkt op basis van een vaste prijsafspraak, berekent de ander zijn beloning op basis van een procentueel courtage.

Het loont daarom absoluut de moeite om verschillende makelaars met elkaar te vergelijken. Dat kan al heel eenvoudig door onze vergelijkingscheck in een minuutje in te vullen. De offertes die je vervolgens ontvangt, schetsen een representatief beeld van de tarieven die je kunt verwachten. Maar let op: een courtage wordt door de meeste makelaars op maat vastgesteld met een afspraak aan huis.

Nodig altijd meerdere makelaars uit

Elke verkoopmakelaar heeft zijn eigen werkwijze en dat resulteert dan ook in verschillende adviezen. Dat maakt het voor jou lastig, want jij wilt weten wat een realistische vraagprijs voor je woning is en welke verkoopstrategie je het beste kunt hanteren. Het is van belang om deze belangrijke zaken niet klakkeloos van de eerste de beste makelaar over te nemen.

Nodig daarom altijd meerdere makelaars uit, zodat je een goed beeld krijgt van de onderlinge verschillen. Kies niet de verkoopmakelaar die jou gouden bergen belooft, maar de makelaar die jou een realistisch verkoopperspectief schetst en een betrouwbare indruk maakt. Dat vormt de basis voor een vruchtbare samenwerking en uiteindelijk een succesvolle verkoop.

Laat de persoonlijke klik zwaar wegen

Met deze tip boorduren we voort op het bovengenoemde punt. Het verkooptraject van een huis is een samenwerking tussen jou en een makelaar. Dat betekent dat je niet alleen goed met elkaar overweg moet kunnen, maar ook op één lijn moet zitten over te nemen stappen in de toekomst. Constante discussies zijn niet alleen vermoeiend, maar beperken ook je besluitvaardigheid in het verkooptraject.

Samen een woning verkopen blijft mensenwerk en een gevoelsmatige klik speelt daarom een belangrijke rol. De makelaar hoeft niet per se je beste vriend te zijn, maar een prettige band en wederzijds vertrouwen zijn essentieel om uiteindelijk tot een geslaagde verkoop te komen. Je mag de persoonlijke klik dan ook best zwaar laten wegen bij je keuze voor een verkoopmakelaar.