Wat gaat een makelaar kosten?

Je hebt een nieuw huis op het oog en daarom wil jij je oude woning verkopen. Of je bent een starter op de woningmarkt en je wilt je eerste woning kopen. Wat je situatie ook is; in beide gevallen kun je de hulp van een makelaar wel gebruiken. Maar wat doet zo’n partij nu eigenlijk voor je en wat moet een makelaar kosten? We beantwoorden al jouw vragen hieronder.

Wat gaat een makelaar kosten bij verkoop?

Het verkopen van een woning is een vak apart. Een goede promotie en deskundig onderhandelingstraject vergroten de kans dat jij als verkoper je gedroomde verkoopprijs krijgt aanzienlijk. Een makelaar helpt je hierbij, maar brengt hier natuurlijk wel kosten voor in rekening. En die kunnen nogal variëren.

De kosten van een makelaar zijn vaak opgebouwd op basis van courtage. Hier lees je meer over de exacte betekenis van dat begrip. De courtage wordt uitgedrukt in een percentage van de uiteindelijke verkoopprijs en percentages rond de 1,75% zijn in dit opzicht niet ongebruikelijk. Dit systeem werkt doorgaans prima, want zowel jij als de verkoopmakelaar hebben baat bij een goede verkoopprijs.

Wat zijn de kosten van een makelaar bij aankoop?

Ook aankoopmakelaars werken veelal met courtage, maar ook hanteren ze soms vaste all-inclusive prijzen. Zo kun je bijvoorbeeld een pakket afnemen voor de totaalprijs van € 1500 en kom je na aankoop van je nieuwe woning niet voor onverwachte extra kosten te staan. Op welke wijze de kosten van de makelaar het voordeligst zijn opgebouwd, hangt af van jouw specifieke situatie.

Op de onafhankelijke website van Makelaarkosten kun je daarom verschillende makelaars met elkaar vergelijken. Je ontvangt altijd offertes op maat en kunt zo rustig beoordelen welke aanbieding jou het meest aanspreekt. Neem hierbij niet alleen in overweging wat de makelaar kost, maar ook wat de samenwerking je in potentie oplevert.

Wanneer moet ik de kosten van de makelaar betalen?

Als de makelaar kosten bepaald zijn op basis van courtage, hoef je deze doorgaans niet direct af te rekenen. Je kunt ze over het algemeen na afhandeling van het gehele traject voldoen, zodat je niet hoeft te betalen totdat de verkoop of aankoop van het huis is afgerond. Controleer vooraf of dit ook geldt voor de partij waarmee jij in zee wilt gaan om onduidelijkheid te voorkomen.

Meer helderheid over de kosten van een makelaar krijg je via onze vergelijkingscheck. Laat je gegevens achter en niet veel later ontvang je offertes op maat van maximaal vier aangesloten makelaars bij jou uit de omgeving. Zo hoef je niet zelf te onderhandelen en weet jij je altijd verzekerd van de best mogelijke prijs.