Kies ik een makelaar met een vast tarief of een courtage?

Als je online zoekt op gangbare makelaarstarieven, vind je waarschijnlijk uiteenlopende prijzen. Dat komt enerzijds omdat er tussen partijen grote verschillen zijn in kwaliteit, maar anderzijds omdat elke makelaar een andere prijsstructuur hanteert. Met name het principe achter een vast tarief en een courtage is van nature sterk verschillend. Wij vertellen je alles wat je moet weten.

Wat zijn de voordelen van een vast tarief?

Een veelvoorkomende manier van tariferen onder makelaars is het hanteren van een vast tarief. Je betaalt hierbij voor de makelaarsdiensten een vooraf afgesproken bedrag met de zekerheid dat dit in een later stadium niet verandert. Het voordeel hiervan is dat je vroegtijdig op de hoogte bent van de uiteindelijke makelaarskosten en budgetteren hierdoor makkelijker is.

De medaille heeft echter ook een keerzijde. Mocht je jouw huis voor een teleurstellende som verkopen, dan heeft de makelaar nog steeds recht op het afgesproken tarief. Ook is het van belang om vooraf in kaart te brengen welke diensten precies onder het vaste bedrag vallen. Sommige makelaars scharen een taxatie of bezichtiging hier bijvoorbeeld niet onder.

Wat zijn de voordelen van een courtage?

Populairder dan een vast tarief is tegenwoordig het hanteren van een courtage. Dit is een procentuele vergoeding op basis van de uiteindelijke verkoopsom, wat jou als verkoper maximale bescherming biedt. Je betaalt immers alleen courtage als de makelaar jouw woning ook daadwerkelijk weet te verkopen. Bovendien is de makelaarsvergoeding lager naarmate de verkoopsom dat ook is.

Niet alleen is courtage hierdoor een erg eerlijk systeem, maar het is in de praktijk ook bijzonder voordelig. Enerzijds voor jou als verkoper, want een hogere courtage betekent ook een hogere verkoopsom en is daarmee direct terugverdiend. Maar anderzijds ook voor de makelaar, die een hoge vergoeding ontvangt als hij voor jou een mooi resultaat weet neer te zetten.

Wanneer kies ik een vast tarief en wanneer een courtage?

Of jij een makelaar kiest die werkt op basis van een vast tarief of een courtage, is afhankelijk van je specifieke situatie. Hou je van duidelijkheid en wil je vooraf per se weten waar je aan toe bent? Dan is een vast bedrag voor jou de beste keuze. Kies dan wel voor een makelaar met een concurrerend tarief, zodat je liefst niet veel duurder uit bent dan bij een courtage.

Speelt een eerlijke prijs voor jou een belangrijke rol en wil je alleen betalen in geval van een succesvolle verkoop? Dan is een verkoopmakelaar die werkt met een courtage de meest geschikte optie voor jou. Als je naar aanleiding van bovenstaande nog twijfelt, adviseren we je offertes van verschillende makelaars uit jouw regio met elkaar te vergelijken. Je ziet dan snel welk beloningssysteem jou het meeste aanspreekt en kiest de partij die hierop het beste aansluit.