Wat zijn gangbare makelaarstarieven?

Het kopen of verkopen van een woning is een hele stap. Zeker als je dit nooit eerder hebt gedaan, is het raadzaam de hulp van een betrouwbare makelaar in te roepen. Maar ook als je er al wel ervaring mee hebt, heeft zo’n specialist absoluut meerwaarde. In dit artikel vertellen wij je over de gangbare makelaartarieven en met welke zaken je zoal rekening moet houden.

Wat zijn gangbare makelaartarieven bij verkoop?

Het verkopen van je huis is niet altijd eenvoudig. Zelf weet jij exact wat je voor de woning wilt krijgen, maar kun jij je ook inleven in de potentiële koper? Een verkoopmakelaar helpt je om de juiste keuzes te maken op het gebied van promotie en onderhandeling. De makelaarstarieven die hij hiervoor rekent, bestaan vaak voor een groot deel uit de zogenaamde courtage.

Tarieven van verkoopmakelaars vergelijken

Hoeveel procent de courtage bedraagt, hangt af van de partij waarmee je in zee gaat. Over het algemeen kan het geen kwaad om rekening te houden met een percentage van circa 1,5%. Omdat je kleine procentuele verschillen flink voelt in de portemonnee, is het aan te raden om vooraf verschillende verkoopmakelaars met elkaar te vergelijken.

Wat zijn gangbare makelaarstarieven bij aankoop?

Ook bij aankoop van een huis zijn makelaartarieven nogal eens uiteenlopend. Een iets hoger tarief hoeft geen probleem te zijn, als de aankoopmakelaar aantoonbaar over veel expertise beschikt. Als koper kun je dit bedrag bijvoorbeeld ruimschoots terugverdienen als de makelaar een aanzienlijk lagere aankoopprijs weet te onderhandelen dan die de verkoper aanvankelijk in gedachten had.

Aankoopmakelaars werken niet alleen met courtage, maar ook op basis van pakketten. Zo is een all-in-aankoopdeal van bijvoorbeeld € 2000 niet ongebruikelijk. Het voordeel van zo’n deal is dat je in één keer klaar bent en geen onduidelijkheid meer hebt over eventueel oplopende makelaarstarieven. Kies dan ook voor het kantoor met de betaalconstructie die het beste bij jou past.

Een voorbeeld van gangbare makelaarstarieven

Ben je benieuwd hoe de gemiddelde offerte van een makelaar eruit ziet? Vul dan het formulier onderaan deze pagina in en ontvang gratis offertes van meerdere makelaars bij jou in de buurt. Om je alvast een idee te geven van de kosten, nemen we het eerder genoemde percentage van 1,5% over de verkoopsom als voorbeeld. Verkoop jij je huis voor € 215.000? Dan betaal je de verkoopmakelaar in dit geval een tarief van € 3.225.

Makelaartarieven onderhandelen: kan dat?

Net zoals een verkoopmakelaar namens jou onderhandelt met de kopende partij, is het logisch als jij met de makelaar wilt onderhandelen over zijn eigen makelaartarieven. Gelukkig kan het tegenwoordig een stuk makkelijker, door simpelweg verschillende offertes met elkaar te vergelijken. Zo weet je zeker dat de makelaars altijd hun best doen om jou een concurrerend voorstel te doen.

Makelaarstarieven direct lokaal vergelijken?

Offertes vergelijken kan eenvoudig via deze website. Wij zijn een onafhankelijk platform en staan in contact met tal van makelaarskantoren in heel Nederland. Hierdoor weten wij precies welke partij datgene biedt wat jij zoekt. Via onderstaand formulier doe je direct een vergelijkingscheck via onze website. Je ontvangt offertes met verschillende makelaarstarieven, afgestemd op jouw woning en wensen.