Hoe pakt een verkoopmakelaar de onderhandelingen aan?

Je hebt je huis te koop gezet en inmiddels al meerdere bezichtigingen achter de rug. Niet zonder resultaat: de telefoon rinkelt en de verkoopmakelaar laat weten dat je meerdere biedingen van potentiële kopers hebt ontvangen. Wel beneden je vraagprijs, dus tijd om te onderhandelen! Dit is hoe de onderhandelingen verlopen en welke rol jouw makelaar hierin speelt:

Bepaal een minimale verkoopprijs

Voordat je de onderhandelingen in gaat, is het zaak dat jij en je verkoopmakelaar in overleg een minimale verkoopprijs vaststellen. Als verkoper ben jij hierin natuurlijk leidend. Jij weet immers hoeveel je eerder hebt betaald voor de woning, wat je aan onderhoudskosten hebt geïnvesteerd en hoeveel winst (of verlies) je bij verkoop eventueel bereid bent te maken.

Het is echter belangrijk om ook het advies van je verkoopmakelaar niet in de wind te slaan. Hij weet immers voor welke prijs vergelijkbare woningen in jouw buurt eerder zijn verkocht en kan op basis van zijn expertise beter inschatten hoe jouw huis in de huidige woningmarkt ligt. Het is daarom aan te raden om het advies van je makelaar sterk mee te laten wegen in je minimale verkoopprijs.

Breng een tegenbod uit

Natuurlijk ligt jouw minimale verkoopprijs lager dan de vraagprijs die je in de praktijk voor de woning hanteert. Jij en je verkoopmakelaar hopen immers het maximale uit de onderhandelingen te slepen. Is jouw minimale verkoopprijs € 197.500, je vraagprijs € 210.000 en ontvang je een bod van € 200.000? Ga dan niet meteen akkoord omdat het bedrag boven je minimale verkoopprijs ligt.

Beter is het om een tegenbod uit te brengen – bijvoorbeeld van € 205.000. De kans is aanwezig dat dit het bedrag is wat de kopers eigenlijk bereid zijn te betalen. Dit is namelijk precies het gemiddelde waar jullie op uitkomen tussen jouw vraagprijs en hun bod. Ook je verkoopmakelaar zal je hierop wijzen en zal zo voorkomen dat je onnodig geld verliest door direct akkoord te gaan met het eerste bod.

Vind overeenstemming in de details

Komen jij en de wederpartij er na slepende onderhandelingen niet uit? Dit is een mogelijkheid waarmee je vooraf al rekening moet houden. Een slimme verkoopmakelaar bespreekt met jou voorafgaand aan de onderhandelingen verschillende onderhandelscenario’s. Eén van die scenario’s is het vinden van overeenstemming in andere factoren dan puur en alleen de prijs van de woning.

Zo kun je als verkoper een relatief klein verschil in vraag en aanbod overbruggen door bijvoorbeeld een aantal waardevolle meubels in huis te laten staan. Ook kun je water bij de wijn doen wat betreft de overdrachtsdatum, zodat kopers geld besparen op hun huidige huuraflossing en sneller kunnen verhuizen.

Een verkoopmakelaar kan je alles vertellen over dit soort strategieën waarmee je de onderhandelingen nieuw leven in blaast. Zaak is dan wel om de juiste makelaar te kiezen, zodat jij je verzekerd weet van het best mogelijke advies en daarmee de hoogste verkoopprijs. Hulp nodig bij je makelaarkeuze? Vergelijk direct offertes van verkoopmakelaars bij jou in de regio.