Opstartkosten: wat zijn het en waarom zijn ze nodig?

Ga jij je huis verkopen? Dan ben je in gedachten ongetwijfeld al bezig met het bepalen van de vraagprijs. Maar vergeet niet: voordat je überhaupt over de prijs kunt onderhandelen, moet je huis eerst de belangstelling genieten van potentiële kopers. Gelukkig kan een verkoopmakelaar je hierbij helpen. Wel brengt hij hiervoor opstartkosten in rekening.

Opstartkosten: wat zijn het en waarom zijn ze nodig?

Wat zijn de opstartkosten van een makelaar?

Bij het verkopen van een huis komt veel kijken. Een makelaar zorgt ervoor dat je woning onder de aandacht komt van geïnteresseerde kopers. Daar is een en ander voor nodig. Denk bijvoorbeeld aan het inhuren van een fotograaf voor het maken van professionele foto’s. Maar ook aan het creëren van een aantrekkelijke brochure en het plaatsen van een ‘Te koop’-bord in de tuin.

Het belangrijkste hebben we nog niet eens benoemd. Dat is het plaatsen van de woning op Funda. En natuurlijk op andere online kanalen én in de etalage van de makelaar. Kortom: die maakt heel wat kosten voordat jouw woning zichtbaar is voor potentiële kopers. Die kosten staan ook wel bekend als de opstartkosten en zijn een noodzakelijke investering voor een succesvolle verkoop.

Hoe hoog zijn de gemiddelde opstartkosten bij verkoop?

Gelukkig voor jou hoef je deze opstartkosten in de praktijk vaak niet te betalen. Althans – je moet ze wel betalen, maar na verkoop van de woning krijg je ze in veel gevallen terug. Verkoopmakelaars hebben een goede reden voor deze werkwijze. Ze zijn namelijk niet in staat de opstartkosten voor hun tientallen klanten uit eigen zak voor te schieten.

Is de woning eenmaal verkocht? Dan verrekent de makelaar de reeds betaalde opstartkosten met zijn courtage. In feite betaal je deze kosten dus alleen als je er samen met je verkoopmakelaar niet in slaagt je huis te verkopen. Dit illustreert het belang van het kiezen van de juiste makelaar nog maar eens. Want de opstartkosten bedragen al snel ongeveer € 400.

Zijn de opstartkosten van een makelaar aftrekbaar?

Nu vraag jij je ongetwijfeld af: zijn deze € 400 aftrekbaar van de belasting? Was het maar zo’n feest! Bij de verkoop van een woning zijn geen van de makelaarskosten aftrekbaar. Dat geldt zowel voor de opstartkosten als de makelaarscourtage. Ook overige kosten (denk aan de overdrachtsbelasting, transportakte en notariskosten) behoren niet tot de aftrekbare kostenposten.

Zijn er dan nog kosten die wél aftrekbaar zijn? Dat wel: de rente over een lening voor financiering van een eventuele restschuld. Natuurlijk wil je niet in een situatie komen waarin de verkoopprijs lager uitvalt dan je eigenwoningschuld. Kies daarom voor een verkoopmakelaar die het maximale uit de onderhandelingen haalt. Die opstartkosten – die verdien je dan wel terug!