Meerdere bieders op mijn droomhuis! Wat nu?

Wil jij nu een huis kopen? Dan heb je vast al gemerkt dat dit niet eenvoudig is. Op dit moment is in veel regio’s namelijk sprake van een verkopersmarkt, waarbij de vraag naar huizen soms groter is dan het aanbod. Hierdoor is de kans aanzienlijk dat er, naast jou, ook andere bieders op je droomhuis zijn. Wat nu? Hieronder geven wij een aantal tips van ervaren makelaars.

Meerdere bieders op mijn droomhuis! Wat nu?

Neem geen onverantwoorde beslissingen

Het belangrijkste advies in deze verkopersmarkt is om je hoofd niet op hol te laten brengen door de moordende concurrentie. Breng de daadwerkelijke waarde van jouw droomhuis goed in kaart en hou dit in gedachten als uitgangspunt bij het uitbrengen van een reëel bod. Het is verleidelijk om tegen de concurrentie op te blijven bieden, maar waak ervoor om tienduizenden euro’s teveel te betalen.

Wil jij je droomhuis zó graag dat je het lastig vindt om objectieve beslissingen te nemen? In dat geval is het inschakelen van een aankoopmakelaar een goed idee. Niet alleen kan deze je helpen met een gratis waardebepaling van de door jou gewenste woning, maar ook zorgt hij ervoor dat je uit emotionele betrokkenheid geen financieel onverantwoorde beslissingen neemt.

Maak gebruik van het netwerk van een makelaar

Het inschakelen van een makelaar is eigenlijk sowieso al een must als jij je kansen op een woning wilt vergroten, maar heeft in de huidige markt al helemaal meerwaarde. Een aankoopmakelaar weet immers precies hoe snel huizen in jouw toekomstige buurt worden verkocht en welke biedingen doorgaans succesvol zijn.

Maar misschien wel belangrijker nog: hij onderhoudt goede contacten met de verkoopmakelaar van de verkopende partij. Dat lijkt in eerste instantie misschien een onbeduidend detail, maar kan in een verwoede biedingsstrijd met meerdere concurrenten precies het verschil maken tussen een geaccepteerd of een afgewezen bod.

Bespaar kosten door een aankoopmakelaar

Naast zijn uitgebreide netwerk en kennis van de markt, brengt een aankoopmakelaar nog iets anders met zich mee: ervaring. Zelfs als jij al eens eerder een woning hebt gekocht, weegt dit niet op tegen de tientallen of zelfs honderden huizen waarvan een makelaar succesvol de aankoop heeft begeleid. Hij weet daarom precies wat werkt en met welke zaken je rekening moet houden.

Een laatste reden om een makelaar in te huren, is een financiële. Natuurlijk rekent een aankoopmakelaar courtage, maar de ervaring leert dat hij zijn kosten doorgaans ruimschoots terugverdient. Als specialist in waardebepaling en onderhandelen zorgt hij ervoor dat jij je droomhuis niet alleen kunt kopen, maar ook geld overhoudt om het in te richten.