Wat gaat een aankoopmakelaar kosten?

Veel potentiële huizenkopers vragen het zich af: wat gaat een aankoopmakelaar kosten? Het antwoord op deze vraag varieert afhankelijk van verschillende factoren. Kies jij bijvoorbeeld voor een makelaar met een vast tarief of laat je het onderhandelingsresultaat meewegen in de prijs? Hieronder zetten we de verschillende opties voor je op een rijtje.

Wat zal de courtage van een aankoopmakelaar kosten?

Courtage is een essentieel begrip in de makelaarswereld en dat heeft een goede reden. Makelaarscourtage is gebaseerd op een percentage van het bedrag dat jij als koper voor je nieuwe woning betaalt. Het stimuleert de aankoopmakelaar om jouw droomwoning voor jou binnen te slepen en zorgt ervoor dat je geen onnodige kosten betaalt.

Courtage dient veelvuldig als uitgangspunt voor aankoopmakelaar kosten en dat komt omdat het systeem prima werkt. Vanuit je eigen belang is het zaak om een makelaar te vinden die een zo laag mogelijk percentage hanteert ten opzichte van andere partijen in de markt. Zelfs de voordelige kantoren hanteren al snel een percentage van minimaal 1%.

Welke vaste kosten rekent een aankoopmakelaar?

Als je waarde hecht aan duidelijkheid, geef je misschien de voorkeur aan een vaste prijs. Dat kunnen wij ons voorstellen, want hierdoor weet je al vóór aankoop van de woning wat de aankoopmakelaar je gaat kosten. Dat is handig in een tijdperiode waarin je budget moet vrijmaken voor diverse andere kostenposten zoals inrichting, verhuizing en de beruchte kosten koper.

Aandachtspunt bij deze constructie zijn de diensten die de makelaar precies levert voor het afgesproken bedrag. Is de taxatie inbegrepen? En hoe zit het met het kadaster en eventuele bezichtigingen? Waak er in elk geval voor dat je niet in zee gaat met een opvallend goedkope partij, die voor dit soort diensten in een later stadium aanvullende kosten in rekening brengt.

Zijn de kosten voor een aankoopmakelaar fiscaal aftrekbaar?

We voelen een laatste vraag op je lippen branden en dat is of de kosten voor een aankoopmakelaar fiscaal aftrekbaar zijn. We moeten hierop helaas ontkennend antwoorden, maar de taxatie vormt hierop gelukkig een uitzondering. Die kun je onder bepaalde voorwaarden namelijk wél aftrekken van de belasting. Vergeet dit dan ook niet en doe hier je voordeel mee.

Naast de bovengenoemde prijsbepalingen, zijn er diverse andere constructies waar aankoopmakelaars mee werken. Zo is ook facturatie op basis van het behaalde onderhandelingsresultaat niet ongebruikelijk. Alleen door verschillende partijen met elkaar te vergelijken, krijg je een goed beeld van de markt. Ontdek hier wat een aankoopmakelaar in jouw regio zal kosten.