Hoe kan ik aankoopmakelaars vergelijken?

Je droomhuis kopen is een van de mooiste momenten in je leven. Maar eerst moet je het nog vinden, bezichtigen, laten keuren en het winnende bod uitbrengen. Allemaal zaken waarmee een aankoopmakelaar je kan helpen en duizenden euro’s kan besparen. Maar hoe vind je nu de juiste makelaar voor jou? Er zijn verschillende manieren waarop je aankoopmakelaars kunt vergelijken:

Langsgaan bij makelaarskantoren

Een eenvoudige manier om een aankoopmakelaar te vinden, is van oudsher door gewoon binnen te stappen bij een makelaarskantoor. De kans is echter klein dat het eerste het beste kantoor meteen de beste optie is. Pas als je verschillende kantoren hebt bezocht, kun je een gefundeerde mening vormen.

Dat maakt deze methode dan ook niet de beste manier om aankoopmakelaars te vergelijken. Het bezoeken van verschillende makelaarskantoren kost veel tijd en maakt het lastig om het overzicht te behouden. Een beter alternatief is daarom om bij meerdere makelaars offertes op te vragen.

Offertes bij aankoopmakelaars aanvragen

Elke makelaar werkt op basis van andere tarieven. Daar waar de een bijvoorbeeld werkt tegen een vaste prijs, biedt de ander zijn dienstverlening aan tegen een courtage. Door uitzonderingen en bonusconstructies kan de tarifering van sommige aankoopmakelaars enigszins complex zijn.

Het is daarom belangrijk om de uiteenlopende makelaarskosten overzichtelijk op een rijtje te hebben. Dat kan door bij verschillende makelaarskantoren in jouw regio offertes op te vragen. Zo krijg je een goed beeld van de kosten en bespaar je veel tijd doordat je geen kantoren hoeft te bezoeken.

Aankoopmakelaars thuis uitnodigen

Een goede aankoopmakelaar kies je natuurlijk niet alleen op prijs, maar ook op kwaliteit. Het is dan ook verstandig om de beste offertes eruit te pikken en de bijbehorende makelaars bij je thuis uit te nodigen voor een kennismakingsgesprek.

De makelaar kan tijdens het gesprek je wensen inventariseren en alvast schetsen wat ongeveer de mogelijkheden zijn. Zo kan bijvoorbeeld blijken dat een bepaalde aankoopmakelaar veel kennis en contacten heeft in de wijk waar jij graag wilt wonen. Dat komt vast van pas!

Aankoopmakelaars vergelijken: keuze op verstand of gevoel?

In een ideale situatie maak je de keuze voor een aankoopmakelaar op basis van een mix tussen verstand en gevoel. Gaat het om een NVM- of VB-makelaar? Beschikt hij over jarenlange ervaring? Zijn de reviews van andere kopers lovend? En de kosten marktconform? Dan zijn dit rationeel allemaal uitstekende motieven om met de makelaar in zee te gaan.

Bij het vergelijken van aankoopmakelaars, speelt echter ook iets anders een rol: je gevoel. Het kopen van je droomhuis doe je misschien maar één keer in je leven en er is een enorme hoeveelheid geld mee gemoeid. Je wilt daarom een prettig gevoel hebben bij je makelaar en regelmatig door hem op de hoogte worden gehouden van de voortgang.

Dit is waarom het zo belangrijk is om aankoopmakelaars eerst te vergelijken op basis van hun prijzen en vervolgens een kennismakingsgesprek de doorslag te laten geven. Zo weet je zeker dat je de beste keuze maakt op zowel verstand als gevoel. Direct beginnen met vergelijken? Laat dan vrijblijvend je gegevens achter in het onderstaande formulier en ontvang gratis meerdere offertes op maat.