Hoeveel moet courtage kosten?

Als een makelaar de aan- of verkoop van een woning succesvol begeleidt, heeft hij recht op een vergoeding voor zijn diensten. In de makelaarswereld staat dit bekend als de zogenaamde courtage. De kosten hiervan variëren sterk per makelaar en zijn veelal gebaseerd op een percentage van de (ver)koopsom. Wat dit je kost, rekenen we je hieronder voor.

Courtage kosten bij aan- of verkoop van een huis

Makelaarscourtage is een beproefd recept in de makelaardij en wordt zowel bij aankoop als verkoop toegepast. In het bijzonder bij het verkopen van je huis heeft dit systeem veel voordelen voor alle partijen. Ga maar na: hoe hoger het verkoopbedrag is, hoe meer geld jij en de makelaar allebei verdienen. Dat is het voordeel van tarifering op basis van een vaststaand percentage.

De hoogte van dit percentage bepaalt dan ook voor een groot deel de uiteindelijk courtage kosten. Een kleine rekensom leert dat bij een gemiddeld percentage van 1,4% en een verkoopsom van € 280.000 de makelaar € 3.920 opstrijkt. Geen verkeerde deal, als jij je huis aanvankelijk voor € 265.000 te koop had gezet. Je verdient de makelaarskosten dan ruimschoots terug door zijn goede onderhandeling.

Zijn courtage kosten aftrekbaar van de belasting?

Nog minder pijn doen courtage kosten als je ze kunt aftrekken van de belasting. Helaas moeten we je teleurstellen; hier is eigenlijk in geen enkele situatie sprake van. Andere kostenposten zoals taxaties komen wel in aanmerking voor aftrek, dus laat je hierover goed voorlichten door je makelaar of een ervaren fiscalist.

Hoe zit het dan met de BTW? Ook dat is even slikken; de meeste makelaars berekenen hun tarieven exclusief BTW. Dat is niet zo vreemd, want door het op percentages gebaseerde courtagesysteem is het pas na een definitieve overeenkomst met een koper duidelijk hoe hoog de makelaarskosten precies zijn. Natuurlijk kun je de BTW wel schatten door deze te berekenen over het verwachte courtagebedrag.

Wanneer moet ik courtage kosten betalen?

Het feit dat de exacte courtage kosten pas na afronding van de koopovereenkomst duidelijk zijn, heeft zo zijn voordelen. Een daarvan is dat je deze makelaarskosten pas in een redelijk laat stadium hoeft te betalen. Een nadeel is dat de courtagekosten doorgaans niet onderhandelbaar zijn, maar dat is niet erg: kies simpelweg voor een makelaar wiens gehanteerde percentage jij acceptabel vindt.

Een slimme manier om snel de beste partij voor jou te ontdekken, is het vergelijken van afzonderlijke makelaaroffertes. Als je eenmaal weet welke makelaar de beste verhouding biedt tussen kwaliteit en courtage kosten, kun je de knoop met een veilig gevoel doorhakken. Gebruik de onderstaande vergelijkingscheck om direct offertes van makelaars bij jou uit de buurt te ontvangen.