Wat is de betekenis van courtage?

Wat is de betekenis van courtage? Het is een vraag die ons regelmatig door lezers wordt gesteld. In essentie is courtage geen complex begrip, maar online worden er door makelaars verschillende definities gehanteerd. Om de verwarring voor eens en voor altijd uit de wereld te helpen, leggen wij de betekenis van de term hieronder stap voor stap uit.

Wat is de betekenis en definitie van courtage?

De betekenis van courtage is simpel: het is de vergoeding die de makelaar ontvangt voor zijn geleverde diensten bij de (ver)koop van een woning. Je hoeft deze vergoeding pas te betalen nadat er sprake is van een definitieve overeenkomst tussen jou en een derde partij. De makelaarscourtage wordt berekend exclusief BTW en is doorgaans niet aftrekbaar van de belasting.

Hoewel deze definitie aan duidelijkheid niets te wensen overlaat, schuilt de verwarring vooral in de uiteindelijke toepassing van het begrip. De betekenis van courtage is helder, maar hoe wordt de hoogte van het bedrag nu precies bepaald? De meeste makelaars werken op basis van een percentage van het (ver)koopbedrag van de woning. Daarover hieronder meer.

Wat betekent courtage voor jou in de praktijk?

Natuurlijk draait het jou vooral om de betekenis van courtage in de praktijk. Het meest gehanteerde courtagepercentage bevindt zich ruwweg tussen de 1% en 2,5%. Dat betekent dat de kosten per makelaar behoorlijk kunnen verschillen. Kleine procentuele verschillen kunnen namelijk flink oplopen als ze worden berekend over een bedrag van honderdduizenden euro’s.

Laten we het volgende rekenvoorbeeld als uitgangspunt nemen. Stel dat jij met de hulp van een verkoopmakelaar succesvol je woning van € 425.000 verkoopt. Heb je gekozen voor de goedkoopste (1%) of duurste (2,5%) makelaar? Dit maakt het verschil tussen een makelaarscourtage van € 4.250 of € 10.625. Een verschil van maar liefst € 6.375!

Meer over de betekenis en definitie van courtage

Het is daarom van belang om niet alleen de betekenis van courtage te kennen, maar vooral op de hoogte te zijn van de toepassing ervan. Want belangrijker nog dan het begrijpen van de definitie, is het maken van de hieruit voortvloeiende keuzes. Alleen al de keuze voor een voordelige makelaar kan jou duizenden euro’s schelen.

Genoeg over de betekenis en definitie van courtage. Wat jij wilt weten, is hoeveel je de makelaar betaalt bij aan- of verkoop van je woning. Speciaal daarvoor hebben wij onze gratis vergelijkingscheck ontwikkeld. Geef antwoord op enkele vragen en je ontvangt geheel vrijblijvend offertes van makelaars bij jou uit de omgeving. Kosten besparen was nog nooit gemakkelijker.