Ik wil mijn huis verkopen: wat nu?

Na lang wikken en wegen is de kogel eindelijk door de kerk. Je wilt je huidige woning verkopen zodat je een nieuwe start kunt maken in je leven. Maar bij de verkoop van het huis komt veel op je af. Dat begint al in de allereerste fase – als de woning nog niet eens te koop staat! Dit zijn de acties die je in die beginfase moet ondernemen en waar een verkoopmakelaar je bij kan helpen:

Ik wil mijn huis verkopen: wat nu?

Het regelen van je financiële zaken

Als je geen boekhouder of hypotheekadviseur bent, is de kans groot dat je niet op de hoogte bent van alle financiële details die spelen bij de verkoop van een woning. Wat bijvoorbeeld te doen met je huidige hypotheek. Kun je die boetevrij aflossen? Of meenemen naar je nieuwe huis? Is die woning duur, dan heb je misschien zelfs een aanvullende hypotheek nodig.

Ook belastingregels zijn op financieel vlak niet altijd doorzichtig. De regels omtrent bepaalde hypotheekvormen kunnen inmiddels namelijk zijn veranderd. Dit kan invloed hebben op je hypotheekrenteaftrek en andere fiscale zaken. Voordat jij je huidige huis te koop zet, is het daarom verstandig om precies te weten wat de verkoop op financieel vlak voor gevolgen heeft.

Het bepalen van een vraagprijs

De vraagprijs voor je huidige woning wil je liefst al zo vroeg mogelijk voor de verkoop bepalen. Het geeft je immers niet alleen een beeld van de winst (of het verlies) die je maakt op je huis, maar ook van je financiële slagkracht bij het kopen van je volgende woning. Je wilt je vraagprijs daarom zeker niet te laag insteken of te snel laten zakken.

Dit is waarom het belangrijk is om al in een vroegtijdig stadium een verkoopmakelaar bij je plannen te betrekken. Niet alleen geeft hij je advies over de eerder genoemde financiële en belastingtechnische zaken, maar ook weet hij op basis van zijn expertise wat een reële vraagprijs is in de huidige markt. Bovendien zal hij eerst een gratis waardebepaling voor je uitvoeren.

Het afhandelen van praktische zaken

Voordat jij je huis überhaupt kunt verkopen, moet je eerst een aantal praktische zaken regelen. Denk hierbij alleen al aan het aanvragen van een energielabel. Op dit moment is elke Nederlandse woning standaard in het bezit van een voorlopig energielabel. Bij overdracht aan de koper is zo’n label echter niet genoeg – je moet dan een definitief energielabel kunnen verstrekken.

Naast het aanvragen van een definitief energielabel is het slim om je alvast te verplaatsen in toekomstige kopers. Heeft je huis achterstallig onderhoud of zijn er bepaalde zaken die belangstellenden af kunnen schrikken? Laat je hierover ook voorlichten door je verkoopmakelaar. Een objectief én gespecialiseerd paar ogen ziet jouw huis immers anders dan dat jij zelf doet.