Hoe bepaalt een verkoopmakelaar wat mijn huis waard is? 

Jarenlang heb jij een gelukkig leven geleid in je woning. Je hebt hem opgeknapt, ingericht en hebt je kinderen er zien opgroeien. Niet zo gek dus dat je huis in jouw ogen een lieve som geld waard is. Maar denkt de buitenwereld er ook zo over als de tijd voor verkoop gekomen is? Een verkoopmakelaar kan het je vertellen en baseert zich daarbij op de volgende criteria:

De afmetingen van het huis

In Nederland is er één onwrikbare regel die grote invloed heeft op de waarde van je woning: grond kost geld. Dat betekent dat de woningwaarde toeneemt met de perceeloppervlakte. Hoe meer ruimte jouw benedenverdieping, tuin en eventuele parkeerplaatsen innemen, hoe meer de waarde van je huis zal stijgen. Natuurlijk is de perceeloppervlakte niet de enige bepalende factor, want ook de volgende zaken hebben invloed op de woningwaarde:

De ligging van het huis

De ligging van de woning maakt een groot verschil voor de waarde in de ogen van anderen. Ligt je huis bijvoorbeeld in het hart van Amsterdam? Prijs jezelf dan gelukkig: iedereen wil hier wonen en dus verkoop jij je woning waarschijnlijk boven de vraagprijs. Ligt je huis echter in de buurt van een snelweg? Dan zal het weer in de smaak vallen bij mensen die veel met de auto onderweg zijn.

Ook zaken als voorzieningen, kindvriendelijkheid, groen en criminaliteit in de buurt hebben invloed op de waarde. Een verkoopmakelaar is op de hoogte van al deze factoren en neemt deze mee in zijn waardebepaling.

De staat van het huis

De perceeloppervlakte kan nog zo groot zijn en de ligging nog zo gunstig: als er op de grond een afgebrand bouwval staat, keldert de waarde enorm. Hoewel dit voorbeeld natuurlijk extreem is, geeft het wel aan dat de staat van de woning grote invloed heeft op de waarde ervan.

Is jouw woning sterk verouderd en komen kopers hierdoor voor grote onderhoudskosten te staan? Dan zullen ze deze verwachte kosten aftrekken van het bod dat ze jou doen. Een verkoopmakelaar kan je adviseren over het uitvoeren van kleine onderhoudswerkzaamheden die de waarde van je woning flink vergroten.

Vergelijkbare huizen in de buurt

Hoewel bovengenoemde 3 factoren gezamenlijk grote invloed hebben op de waarde van je woning, spelen er nog tal van andere aspecten een rol. Vaak komen deze tot uiting in de recente verkoopprijzen van vergelijkbare huizen in de buurt. Jouw verkoopmakelaar houdt de lokale huizenmarkt nauwlettend in de gaten en weet hierdoor precies hoe kopers de waarde van vergelijkbare huizen beoordelen. Hierdoor kan hij jou op maat adviseren over een realistische vraagprijs voor je woning.

Conclusie: laat een gratis waardebepaling uitvoeren

Een waardebepaling door een professionele verkoopmakelaar is onmisbaar als je het maximale uit je woningverkoop wilt halen. Wist je al dat zo’n waardebepaling helemaal gratis is? Je kunt hem bovendien geheel vrijblijvend laten uitvoeren. De enige keuze die jou nu nog rest is die voor een makelaar. En daar kunnen wij jou bij helpen.

Geef je woningwensen aan ons door via dit formulier en ontvang gratis meerdere offertes van makelaars bij jou in de buurt. Keuze gemaakt? Laat jouw favoriete verkoopmakelaar dan de gratis waardebepaling uitvoeren. Zo weet je direct waar je staat en leg je samen met de makelaar het fundament onder een succesvolle verkoop.