Verdient een dure makelaar zichzelf terug?

Een huis kopen of verkopen doe je misschien maar één keer in je leven. Het is daarom belangrijk om deze grote stap niet impulsief te zetten en je te laten begeleiden door een deskundige makelaar. Dat kost weliswaar geld, maar – zo zegt de makelaar zelf – deze kosten haal je er dan ook ruimschoots uit. Is dat ook het geval bij een dure makelaar? Wij zochten het voor je uit.

Verdient een dure makelaar zichzelf terug?

Duurder is niet altijd beter

Goedkoop is duurkoop. Het is een cliché dat tegenwoordig lang niet altijd meer opgaat. Er zijn immers voorbeelden te over van goedkope producten en diensten die hun duurdere concurrenten in kwaliteitstesten moeiteloos weten af te troeven. Hoe zit het eigenlijk bij makelaars? Is een duurdere makelaar per definitie beter?

Met je gezonde verstand kun je al bedenken dat dit niet het geval is. Sommige makelaars rekenen hoge kosten, simpelweg vanwege hun jarenlange ervaring of de goede reputatie van het kantoor waaraan ze verbonden zijn. Dat wil echter niet zeggen dat er geen jongere makelaar rondloopt die je meer waar voor je geld kan bieden. Dat is waarom het vergelijken van makelaarsoffertes zo belangrijk is.

Een eerlijke vergoeding motiveert

Eerlijkheid duurt het langst. Nog zo’n uitspraak die we te pas en te onpas horen. Wel schuilt hierin een grote kern van waarheid en dat geldt zeker binnen de makelaardij. Bij het kopen of verkopen van een huis spelen grote (financiële) belangen een rol en daarom is een goede vertrouwensband met een makelaar een belangrijke vereiste.

Eerlijkheid van beide kanten is het fundament onder die goede band. Zo zal de makelaar voor jou de best mogelijke deal uit het vuur slepen, maar wil hij daar ook eerlijk voor beloond worden. Dat is waarom het systeem van courtage in de makelaarswereld zo’n succes is geworden. De makelaar loopt er harder door, wat zowel voor jou als voor hem uiteindelijk voordelig is.

Goede makelaar verdient zichzelf ruimschoots terug

Alle waar is naar zijn geld. Dit is het laatste spreekwoord dat we willen aanhalen in de context van de makelaardij. Je weet inmiddels dat een dure makelaar niet altijd beter is, maar ook dat een eerlijke vergoeding noodzakelijk is om de makelaar je belangen gemotiveerd te laten behartigen. Daarmee kom je uit op een soort gulden middenweg – doorgaans krijg je waarvoor je betaalt.

Het vergelijken van offertes is een slimme manier om geld te besparen. Wel adviseren we om niet klakkeloos de goedkoopste makelaar te kiezen, maar ook te kijken naar aspecten zoals kwaliteit, service en klantbeoordelingen. Eén ding is zeker: een goede makelaar verdient zichzelf vrijwel altijd ruimschoots terug. Bekijk de rekenvoorbeelden op deze pagina maar eens.