Heb ik een bouwkundig rapport nodig?

Vrijwel elk huis heeft ze: verborgen gebreken. Hoe ouder de woning, hoe groter de kans dat jij als koper vroeg of laat voor een onaangename verrassing komt te staan. Je wilt de kans hierop natuurlijk zoveel mogelijk verkleinen. Dat kan door het laten uitvoeren van een bouwkundige keuring. Je ontvangt dan een bouwkundig rapport dat jou én je hypotheekverstrekker zekerheid geeft over de staat van de woning. En dat geeft een prettig gevoel.

Wanneer is een bouwkundig rapport verplicht?

Een bouwkundige keuring is een visuele inspectie die wordt uitgevoerd door een bouwkundig ingenieur. Hij beoordeelt de staat van diverse bouwkundige elementen zoals dakbedekking, dakbeschot, ramen, kozijnen, vloeren en voegwerk. Ook loopt hij de elektra na en controleert hij op mogelijke gevaren zoals de aanwezigheid van asbest of koolmonoxide.

Met name bij een oudere woning is het aanvragen van een bouwkundig rapport als koper verstandig. Bij een hypotheek met NHG is het in een aantal gevallen zelfs verplicht. Dat kan bijvoorbeeld zijn omdat de taxateur tijdens het uitvoeren van zijn taxatie achterstallig onderhoud ontdekt. De hypotheekverstrekker wil dan weten hoe groot de onderhoudskosten zijn in relatie tot de koopsom.

Een bouwkundige keuring voor of na het bod doen?

Een bouwkundige keuring – trouwens ook wel een bouwtechnische inspectie of bouwkeuring genoemd – kun je op verschillende momenten laten uitvoeren. Ideaal is natuurlijk vóór het uitbrengen van je bod, omdat het je meer inzicht geeft in de waarde van de woning en een betere onderhandelingspositie verschaft.

Ook tijdens de onderhandelingen kun je een bouwtechnische inspectie laten uitvoeren. Zeker als de verkoper je eerste bod onder de vraagprijs direct accepteert, is het zaak om niet overhaast het koopcontract te tekenen. Zelfs ná het tekenen kun je overigens nog een bouwkeuring laten uitvoeren – daarover hieronder meer.

Een bouwkundig rapport en de ontbindende voorwaarden

In de huidige markt is de vraag naar woningen groter dan het aanbod. De concurrentie ligt altijd op de loer en daarom is het logisch dat je als koper niet te lang wil wachten met het tekenen van het koopcontract. Heb je echter nog geen bouwkundige keuring laten uitvoeren? Laat de uitkomsten van het bouwkundig rapport dan opnemen als ontbindende voorwaarde in het contract.

Denk hierbij goed na over het bedrag dat je aan eventueel achterstallig onderhoud uit zou willen geven. Dit komt immers bovenop de som die je toch al voor het huis betaalt. Laat in het koopcontract bijvoorbeeld de ontbindende voorwaarde opnemen dat uit het bouwkundig rapport geen onderhoudskosten hoger dan € 7.500 mogen blijken. Een aankoopmakelaar kan je adviseren over de juiste ontbindende voorwaarden.