Woning verhuren of verkopen? Wat is slim?

Je hebt sinds kort een nieuwe woning en bent nu aan het overwegen of je je oude woning zal aanhouden en verhuren, of deze toch zal verkopen? In beide gevallen zijn er een aantal belangrijke externe factoren waar je rekening mee moet houden. Ook dien je te kijken naar je individuele situatie, om goed in te kunnen schatten welke van de twee opties uiteindelijk het meest voordelig voor je zal uitpakken. Om je goed te informeren en je wellicht een duwtje in de goede richting te geven, leggen we in dit artikel uit aan welke zaken je moet denken voordat je tot de verhuur of verkoop van je woning overgaat.

Waar moet je rekening mee houden bij de verhuur van een woning?

Onderhoud en reparaties

Wanneer je een tweede huis aanhoud als belegging, is het belangrijk om budget achter te houden voor onderhoud en reparatie aan de woning. Het onderhoud van een huurwoning is verdeeld tussen jou en de huurder. De huurder zorgt voor klein en dagelijks onderhoud van een woonruimte, echter zorg je zelf voor het groot onderhoud.

Tijd en financiën

In geval van onvoorziene kosten aan onderhoud en reparaties is het noodzakelijk om hier voldoende geld voor opzij te zetten. Past dit binnen je budget? Daarnaast gaat er natuurlijk veel tijd zitten in het beheren van een extra huis. Voldoende tijd en financiën zijn belangrijke factoren waar je niet omheen kunt bij de verhuur van je woning en het loont zeker om goed te kijken naar je financiële plan. Kan het allemaal wel uit?

Balans tussen de waardeschommelingen in de vastgoedmarkt en je huurprijs

In de huizenmarkt hebben we continu te maken met waardestijgingen en dalingen. Het is belangrijk om deze cijfers af te wegen tegen de huurprijs die je kunt vragen van je huurder(s). Loont dit zich niet voldoende? Dan is het misschien toch voordeliger om de woning te verkopen.

De huurder

En dan heb je natuurlijk nog te maken met de huurder of huurders je jouw woning. Kies je ervoor om je woning te verhuren aan vreemden of aan iemand die je kent? Aan de verhuur van je woning aan vreemden zijn natuurlijk risico’s verbonden. Betaalt je huurder op tijd? Komt de huurder de gestelde afspraken wel na? En is het inkomen van de huurder stabiel genoeg om op de afgesproken momenten de huur te betalen? Allemaal zaken waar je rekening mee dient te houden. In sommige gevallen kan het zelf zo zijn dat er geen huurder in je huis zit of de huidige huurder richt schade aan. Het is belangrijk om hiervoor geld opzij te zetten, zodat je alsnog de hypotheek kunt betalen.

Hoe stressbestendig ben je?

Naast de huurder, is het natuurlijk ook van belang om je eigen eigenschappen onder de loep te nemen. Een tweede huis kan stress veroorzaken. Denk aan het managen van reparaties en onderhoud: woon je dichtbij, voer je de reparaties zelf uit of laat je dit doen? En nog belangrijker; krijg je iedere maand netjes op tijd de huur binnen? Hoe ga je hier mee om? Een verhuurmakelaar helpt met de bemiddeling tussen huurders en verhuurders in opdracht van de verhuurder. Vergelijk eenvoudig de prijzen van diverse verhuurmakelaars uit je regio.

En waar moet je aan denken bij de verkoop van een woning?

Hypotheek

Veel mensen kiezen ervoor om eerst hun huidige woning te verkopen, voordat ze kiezen een nieuwe woning te kopen. Aangezien je bij dubbele woningen, te maken hebt met dubbele lasten. Een hypotheek op je oude huis wordt gezien als restschuld. Na verkoop van je woning kan dit deel van de hypotheek, de restschuld, niet worden afgelost. Ook dien je te kijken naar de verwachte verkoopprijs van de woning.

De markt is onvoorspelbaar

Een tweede huis aanhouden als investering kan voordelig zijn op de korte termijn als de huizenprijzen in de markt nog niet voldoende zijn gestegen. Afhankelijk van de hoogte van de restschuld waar je mee te hebt en de prijs waarvoor je het huis destijds hebt aangeschaft, bepaalt de termijn hoe lang je een huis moet aanhouden om weer quitte te kunnen spelen.

Je bent dus eigenlijk sterk afhankelijk van de cijfers en waarden in de vastgoedmarkt. In de meeste markten duurt het zeven tot tien jaar voordat je evenveel uit je huis haalt als je hebt betaald. Vaak zul je moeten wachten tot de hypotheek is afbetaald voordat je daadwerkelijk winst kunt boeken op je huis. Wil je toch op korte termijn je woning verkopen? Een verkoopmakelaar kan je helpen bij de snelle verkoop van je woning.

En, wat gaat het worden?

Als je toch besluit om je oude woning te behouden, dan moet je genoeg huur kunnen vragen om alle kosten te dekken. Zoals de hypotheek, vereniging van huiseigenaren, servicekosten en onderhoud. We hopen dat we je in deze blog voldoende hebben geïnformeerd wat betreft het verhuren of verkopen van je woning. Dan is het nu aan jou: ga je de woning verhuren, of toch verkopen? Via Makelaar Kosten kun je snel een eenvoudig de tarieven van verhuur- en verkoopmakelaars bij jou in de buurt vergelijken. Doe nu de vergelijkingscheck.