Welke vragen stel je aan een makelaar?

Dat een verkoopmakelaar de kans op een succesvolle woningverkoop aanzienlijk vergroot, is genoegzaam bekend. Maar welke vragen stel je aan de makelaar bij de verkoop van je huis? Het is iets waar veel mensen onvoldoende over nadenken. Met alle gevolgen van dien. Want het is juist het antwoord op deze vragen dat doorgaans resulteert in een snellere verkoop tegen een hogere prijs.

Welke vragen stel je bij verkoop van je huis?

Heb je al een aantal andere artikelen op de site van Makelaarkosten gelezen? Dan weet je ongetwijfeld dat je via ons snel en eenvoudig makelaaroffertes met elkaar kunt vergelijken. Als je op basis hiervan een makelaar hebt gekozen, dan kun je deze uitnodigen voor een vrijblijvend huisbezoek. Een aantal praktische vragen zijn dan verstandig om te stellen.

Allereerst wil je als verkoper natuurlijk weten welke verkoopprijs haalbaar is voor jouw woning. De makelaar kan een gratis waardebepaling voor je uitvoeren. Deze geeft je een redelijke schatting van de werkelijke waarde van je huis. Andere factoren, zoals de locatie van je woning en de huidige situatie in de woningmarkt, bepalen vervolgens of een reële vraagprijs hoger of lager uitvalt.

Vergroot de kans op een succesvolle verkoop

Naast de geschatte verkoopprijs, ben je waarschijnlijk ook benieuwd naar een realistische verkooptermijn. Een makelaar weet precies welke huizen er in jouw prijsklasse te koop staan en hoe snel belangstellenden in jouw buurt doorgaans toeslaan. Hierdoor kan hij als geen ander inschatten hoe lang het zal duren voordat jij ook jouw huis verkoopt.

Om dit proces nog verder te bespoedigen, is het wel zaak om een aankoop voor potentiële kopers zo aantrekkelijk mogelijk te maken. Maak de woning verkoopklaar door eventueel achterstallig onderhoud op te lossen en enkele investeringen te doen in het verbeteren van de woningwaarde. De makelaar kan je exact vertellen welke maatregelen met het oog op een goede verkoopprijs het meest lonen.

Vraag de makelaar naar zijn ervaring

Hoewel de antwoorden op bovenstaande vragen je al veel vertellen over de kennis en kunde van een makelaar, kan het geen kwaad om ook zijn eigen dienstverlening bespreekbaar te maken. Zo wil je bijvoorbeeld weten welk tarief hij rekent voor de verkoop van jouw woning en of dat inclusief opstartkosten en BTW is.

Ook niet onbelangrijk: vergeet niet te vragen welke verkoopstrategie de makelaar voor ogen heeft. Zet hij bijvoorbeeld in op een hoge vraagprijs en hoog bod of kiest hij liever voor een lage vraagprijs en snel veel kijkers? Informeer tot slot welke ervaring hij heeft met verkoop in jouw wijk. Een verkoopmakelaar met een hoge succesratio in jouw buurt vergroot ook jouw kansen op een geslaagde verkoop.