Welke makelaar kiezen?

Met het verkopen van je woning zijn grote sommen geld gemoeid. In deze context kan zelfs een simpele beslissing je (tien)duizenden euro’s opleveren of kosten. Een voorbeeld van zo’n beslissing is de keuze voor een verkoopmakelaar. Want welke makelaar moet je nu kiezen om het maximale uit de verkoop te halen? De beste keuze maak je door makelaars te vergelijken op de volgende 5 punten:

1)      Regio

Het liefste kies je een makelaar die zich enigszins bij jou in de buurt bevindt. Waarom? Niet alleen maakt dit een huisbezoek, bezichtigingen en persoonlijk contact een stuk makkelijker, maar ook heeft een lokale verkoopmakelaar meer kennis van de plaatselijke huizenmarkt. Met deze kennis doet hij zijn voordeel bij het bepalen van de vraagprijs en het voeren van onderhandelingen.

2)      Ervaring

Welke makelaar je ook besluit te kiezen; het is een voordeel als hij al over enige ervaring beschikt. Wil jij je woning bijvoorbeeld snel verkopen in een regio waar de huizen niet als warme broodjes over de toonbank gaan? Dan is het prettig als een verkoopmakelaar kan aantonen dat hij al eerder met dit bijltje heeft gehakt. Ook de kans op beginnersfouten is in dat geval erg klein.

3)      Klik

Een klik met je verkoopmakelaar is misschien niet het eerste selectiecriterium waar je aan denkt bij het kiezen van een makelaar. Toch blijkt dit in de praktijk een voorwaarde om op basis van wederzijds vertrouwen prettig samen te werken. Bij het nemen van belangrijke (financiële) beslissingen wil je geadviseerd worden door een deskundig iemand die in jouw belang handelt.

4)      Betrokkenheid

In het verlengde van bovenstaande is ook de getoonde betrokkenheid van een makelaar erg belangrijk bij je keuze. Daar waar een internetmakelaar bijvoorbeeld veelal op afstand opereert en je incidenteel mailt of hooguit belt, hecht een traditionele verkoopmakelaar meer waarde aan persoonlijk contact en voorziet hij je van regelmatige updates. Ook komt hij in het begin bij je langs voor een persoonlijk gesprek en een gratis waardebepaling.

5)      Prijs

Last but not least: de prijs is misschien wel het belangrijkste criterium bij het kiezen van een makelaar. De makelaarscourtage is een belangrijke kostenpost bij het verkopen van je woning, maar anderzijds ook eentje die je kunt zien als investering. Het kiezen van een iets duurdere (maar ook betere) verkoopmakelaar kan er immers voor zorgen dat jij je huis voor € 20.000 meer verkoopt.

Kortom: welke makelaar kies je bij het verkopen van je woning (en waarom)?

Op basis van één gesprek met een makelaar is nauwelijks in te schatten in hoeverre hij het beste voldoet aan alle bovengenoemde eisen. Hiervoor moet je toch echt meerdere verkoopmakelaars met elkaar vergelijken. Dat doe je snel en eenvoudig door het invullen van onderstaand formulier.

Laat je gegevens achter en ontvang gratis én vrijblijvend offertes van meerdere makelaarskantoren bij jou in de regio. Als je nu nog niet weet welke makelaar je moet kiezen, weet je dat na het ontvangen van de offertes zeker. Wacht daarom niet langer en vind met behulp van ons vergelijkingsformulier de ideale verkoopmakelaar die jou helpt om je huis te verkopen!