Wat kost een verhuurmakelaar?

Je wilt je woning of appartement verhuren, maar hebt tot op heden nog geen huurder kunnen vinden. Wat te doen? Het inschakelen van een makelaar is nog altijd een uitstekend idee. Hij heeft een breed netwerk en kan je daarnaast adviseren over alle praktische zaken die bij de verhuur komen kijken. Maar wat kost een verhuurmakelaar eigenlijk? Meer informatie over de kosten vind je hieronder.

Wat kost de courtage bij verhuur van woning?

Wat een verhuurmakelaar kost, hangt voor een groot deel af van zijn courtage. Dit is niets anders dan de commissie die hij ontvangt voor zijn bemiddeling bij de verhuur van jouw huis of appartement. Alleen als deze succesvol is en er sprake is van een officiële huurovereenkomst met een huurder, brengt de makelaar courtagekosten in rekening.

De meeste verhuurmakelaars werken op basis van een courtage van één keer de maandhuur. Wel zijn de tarieven in de praktijk vaak verschillend, omdat de hoogte van het maandelijkse huurbedrag voor interpretatie vatbaar is. Sommige makelaars rekenen de courtage alleen over de kale huur, terwijl anderen ook service- en energiekosten meereken.

Andere kosten makelaar bij verhuur appartement

Naast de afsluitprovisie voor de makelaar bij verhuur, kun je te maken krijgen met aanvullende makelaarskosten. Sommige verhuurmakelaars vragen een extra commissie voor het plaatsen van het huis op online platforms zoals Funda. Het is dan ook belangrijk om vooraf duidelijk met de verhuurmakelaar af te stemmen welke dienstverlening bij zijn courtage is inbegrepen.

Ook hanteren sommige makelaarskantoren regeltjes die veelal in de kleine lettertjes staan vermeld. Zo brengen ze bijvoorbeeld nogmaals makelaarscourtage in rekening als het verhuurcontract met de huurder na een bepaalde tijd wordt verlengd. Ook voor een eventuele verkoop op termijn kunnen verhuurmakelaars kosten rekenen. Let hier daarom goed op voor je met een partij in zee gaat.

Wat kost een verhuurmakelaar onderaan de streep?

Op welke manier ze ook berekend worden – de courtage bepaalt voor het grootste deel wat een verhuurmakelaar kost. Maar soms krijg je ook met kosten voor aanvullende dienstverlening te maken. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de kosten voor een taxateur, advocaat, deurwaarder of onderhoudswerkzaamheden.

Omdat het niet onwaarschijnlijk is dat een makelaar hier marge op maakt, kan het voordeliger zijn om deze diensten als verhuurder rechtstreeks bij de aanbieders zelf af te nemen. Wil je nog preciezer weten wat een verhuurmakelaar in jouw specifieke situatie kost? Doe de vergelijkingscheck op onze website en ontvang direct offertes van verhuurmakelaars bij jou in de buurt.