Wat kost een makelaar?

De tarieven van makelaars worden op verschillende manieren berekend. Hieronder vind je een overzicht van de meest voorkomende kosten.

Direct inzicht in de kosten voor een makelaar? Lees dan verder voor een antwoord op je meest prangende vragen.

Wat kost een makelaar gemiddeld?

Of je nu een huis wilt verkopen, kopen, huren of laten taxeren; het inschakelen van een makelaar is geen overbodige luxe. Voor elke van bovengenoemde diensten heb je een ander type makelaar nodig. In dit geval zijn dat respectievelijk een verkoopmakelaar, aankoopmakelaar, verhuurmakelaar en taxateur. Hoeveel al deze makelaars gemiddeld kosten, bespreken we hieronder.

Wat kost een verkoopmakelaar?

Wat kost een makelaar bij verkoop? Het is een van de meest gestelde vragen onder mensen die hun woning willen verkopen. De kosten voor een verkoopmakelaar worden vaak grotendeels bepaald door de courtage – een percentage van de uiteindelijke verkoopsom van de woning. De hoogte van de makelaarscourtage kan in de praktijk een verschil van duizenden euro’s maken.

Makelaarscourtage van een verkoopmakelaar

Wanneer betaal je de kosten van een verkoopmakelaar?

De verkoopmakelaar heeft recht op een vergoeding als hij de verkoop van jouw huis op succesvolle wijze heeft begeleid. Daarom hoef je pas te betalen op het moment dat je een officiële verkoopovereenkomst hebt getekend. Goed om te weten is dat de makelaarskosten vaak zijn berekend exclusief BTW. Wettelijk hoort een makelaar jou te informeren middels een courtage inclusief BTW. Voor meer informatie over de betaling van het bedrag kun je terecht bij de notaris.

Kosten verkoopmakelaar – een rekenvoorbeeld

Hoe ziet de berekening van courtage er nu in de praktijk uit? Stel dat jij je huis hebt verkocht voor € 250.000. Bij een makelaarscourtage van 1,4% (dit is een vrij gemiddeld percentage) betaal je € 3.500. Let op: een hogere verkoopsom resulteert in hogere makelaarskosten. Dit is gunstig voor zowel jou als de verkoopmakelaar en hierdoor is het systeem van courtage vandaag de dag een populaire constructie.

Kosten van verkoopmakelaars vergelijken

Ogenschijnlijk kleine procentuele verschillen in de makelaarscourtage schelen in de praktijk duizenden euro’s. Het is hierdoor verstandig de kosten van verkoopmakelaars goed met elkaar te vergelijken. Vraag verschillende offertes op en maak een selectie van de partijen met een goede prijs-kwaliteitsverhouding. Hierna kun je in gesprek met de makelaars die jou aanspreken.

Wat kost een aankoopmakelaar?

Net als bij een verkoopmakelaar, worden de kosten voor een aankoopmakelaar in veel gevallen bepaald door de courtage. Er zijn echter ook aankoopmakelaars die werken op basis van een vast tarief of een percentage van het onderhandelingsresultaat. Elke manier van tarifering biedt zo zijn eigen voordelen en de optimale prijsopbouw is dan ook afhankelijk van jouw specifieke wensen.

Wanneer betaal je de kosten van een aankoopmakelaar?

De aankoopmakelaar kan aanspraak maken op een beloning voor zijn diensten als deze hebben bijgedragen aan een succesvolle aankoop van een huis. Pas na het ondertekenen van de koopovereenkomst ben je de makelaar dit bedrag verschuldigd. Let op: eventuele opstartkosten of andere vaste prijsafspraken vallen hier soms niet onder. Diverse aankoopmakelaars werken namelijk tegenwoordig met een vast bedrag vooraf, ongeacht of er wel of geen succesvolle aankoop plaatsvindt.

Kosten aankoopmakelaar – een rekenvoorbeeld

Omdat je hierboven al een rekenvoorbeeld hebt gehad op basis van courtage, gaan we in dit geval uit van een berekening op basis van het onderhandelingsresultaat. Dit is vaak een percentage van het verschil in euro’s tussen de vraagprijs en de uiteindelijke verkoopprijs van een woning. Bij een afgesproken percentage van 15%, een vraagprijs van € 300.000 en een onderhandelde verkoopsom van € 270.000, kost de aankoopmakelaar je 15% van € 30.000: dat komt neer op € 4.500.

Rekenvoorbeeld van aankoopmakelaar kosten

Kosten van aankoopmakelaars vergelijken

De tarieven die aankoopmakelaars hanteren zijn onderling sterk verschillend. Ook de kwaliteit van makelaars loopt nogal eens uiteen (een NVM-makelaar is over het algemeen een veilige keuze). Het is daarom raadzaam om zowel de kosten als dienstverlening van verschillende aankoopmakelaars grondig onder de loep te nemen. Op deze website vraag je gratis en snel offertes aan.

Wat kost een verhuurmakelaar?

Ook bij de kosten voor een verhuurmakelaar zie je een bekend begrip terugkeren: courtage. In tegenstelling tot de verkoop- en aankoopmakelaar, baseert de verhuurmakelaar zich hierbij niet op een percentage. In de meeste gevallen berekent hij zijn makelaarscourtage namelijk in de vorm van één keer de maandhuur. Let hierbij wel op het verschil tussen kale huur en all-in huur.

Wanneer betaal je de kosten van een verhuurmakelaar?

De verhuurmakelaar komt in aanmerking voor financiële compensatie als hij succesvol heeft bemiddeld in de totstandkoming van een huurcontract. Pas als je dit hebt getekend, ben je de makelaar kosten verschuldigd. Hou er rekening mee dat de meeste verhuurmakelaars deze over het algemeen snel factureren. Hierdoor kan het zijn dat je deze kosten moet betalen nog voordat je de eerste maand huur van de huurder hebt ontvangen.

Kosten verhuurmakelaar – een rekenvoorbeeld

De kosten van een verhuurmakelaar zijn door de simpele prijsopbouw eenvoudig te berekenen. Staan in het huurcontract maandelijkse kosten van € 750 vastgelegd? Dan is dit het eenmalige bedrag dat je de makelaar voor zijn diensten bent verschuldigd. We adviseren je vooraf bij de verhuurmakelaar na te vragen of het alleen de kale huur of ook energie- en servicekosten betreft.

Kosten van verhuurmakelaars vergelijken

De hierboven beschreven kosten voor verhuurmakelaars zijn voornamelijk gebaseerd op de afsluitprovisie. Sommige makelaars rekenen daarnaast echter aanvullende kosten zoals een commissie voor het plaatsen van de woning op één of meerdere verhuursites, bijvoorbeeld Pararius en Funda. Het is daarom aan te raden verschillende makelaarsoffertes op te vragen en de precieze voorwaarden met elkaar te vergelijken.

Wat kost een taxateur?

Een taxateur wordt door jou of je makelaar ingehuurd om de waarde van een gebouw te bepalen. Dat kan bijvoorbeeld zijn omdat je een potentiële koper bent (je wilt dan geen bod uitbrengen boven de marktwaarde) of omdat je de verkoper bent (je wilt dan een reële vraagprijs bepalen). De meeste taxateurs berekenen hun kosten op basis van een percentage van de getaxeerde waarde.

Kosten van een taxateur

Wanneer betaal je de kosten van een taxateur?

Je betaalt een taxateur nadat hij zijn werkzaamheden heeft afgerond en een officieel taxatierapport heeft aangeleverd. Of de koop of verkoop van het gebouw uiteindelijk doorgaat, is daarbij niet van belang – je betaalt deze kosten sowieso (ongeacht het doel van de taxatie). In sommige gevallen worden de taxatiekosten verrekend met de makelaarskosten (als je dezelfde makelaar ook inschakelt voor andere werkzaamheden) en betaal je deze kosten dus pas achteraf.

Kosten taxateur – een rekenvoorbeeld

Een gemiddeld percentage dat taxateurs rekenen op basis van de getaxeerde waarde is 0,18%. Bij een getaxeerde waarde van € 220.000 betaal je dus 396 euro voor het taxatierapport. In geval van een zogenaamde gevalideerde taxatie (zoals nodig bij een hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie) komt hier vaak al snel € 50 tot € 100 bij. Veel taxateurs houden een standaardbedrag aan voor een taxatierapport, variërend van € 350 tot € 500.

Kosten van taxateurs vergelijken

Sommige taxateurs werken niet op basis van de getaxeerde waarde, maar hanteren voor hun dienstverlening een vast tarief. Kosten zoals gemeentelijke leges, administratiekosten en kadasterkosten zijn hierbij niet altijd inbegrepen. De gratis vergelijkingscheck (zie hieronder) op de website van Makelaarkosten is een snelle manier om per taxateur te zien wat je onderaan de streep kwijt bent.