Wat kost een makelaar bij verkoop?

Een huis verkopen is een vak apart. Vraag het de tienduizenden mensen die hun huis in voorbije jaren niet kwijtraakten en ze zullen het beamen. Inlevingsvermogen in de koper en kennis van de markt zijn essentiële vaardigheden om tot een succesvolle verkoop te komen. En laat een makelaar die kwaliteiten nu net bezitten. Wat kost dat, vraag jij je misschien af. Daarover in dit artikel meer.

Wat kost de courtage van een makelaar bij verkoop?

Als jij al eens eerder hebt gezocht naar een verkoopmakelaar, ben je ongetwijfeld op de hoogte van het bestaan van courtage. Dit is de beloning waar de makelaar aanspraak op maakt op het moment dat hij betrokken is bij een officiële verkoopovereenkomst tussen jou en een koper. Wat dit je precies kost, hangt af van het geldbedrag dat je ontvangt bij de verkoop van je woning.

De makelaarscourtage is in de meeste gevallen namelijk gebaseerd op een percentage van het verkoopbedrag. Ook zijn er makelaars die hun tarieven baseren op een percentage van het onderhandelingsresultaat. In essentie komen beide rekenmethoden op hetzelfde neer: zowel jij als de verkoopmakelaar spinnen garen bij een verkoop tegen een zo hoog mogelijke prijs.

Hoeveel procent van de verkoop prijs kost een makelaar?

Wat een makelaar je bij een succesvolle verkoop kost, is dus voornamelijk afhankelijk van het bedrag waarvoor hij jouw woning weet te slijten. Percentages tussen de 1,5% en 2,5% zijn in de makelaarswereld heel normaal. Bij een verkoop voor een prijs van € 325.000 kost de makelaar je bij deze percentages dus respectievelijk € 4.875 of 8.125.

Zoals je ziet gaat het hier zeker niet om misselijke bedragen. Makelaarskosten kunnen onderling behoorlijk verschillen en het is daarom verstandig om de kosten van verschillende makelaars met elkaar te vergelijken. In het bovenstaande voorbeeld gaat het bijvoorbeeld om een verschil van € 3.250 tussen twee verkoopmakelaars die een identiek resultaat voor jou als verkoper hebben behaald.

Makelaar betalen na verkoop: wat kost het onderaan de streep

Naast de procentuele rekensom die je moet maken bij courtage, is het belangrijk om te beseffen dat een makelaar je bij verkoop ook op andere, indirecte manieren geld kost. Zo rekent hij zijn tarieven doorgaans exclusief omzetbelasting (BTW), waardoor het totaalbedrag voor jou hoger uitvalt. Ook kun je deze kostenpost helaas niet opvoeren bij het indienen van je jaarlijkse belastingaangifte.

Wat een makelaar je bij verkoop onderaan de streep kost, hangt dan ook af van meerdere aspecten. In plaats van zelf aan de slag te gaan met moeilijke rekensommen over makelaarscourtages, is het je laten toesturen van offertes een beter alternatief. Zo zie je heel concreet wat verschillende verkoopmakelaars je kosten en kies je simpelweg de beste optie. Direct vrijblijvend offertes aanvragen?