Wat kost een aankoopmakelaar?

Wat kost een aankoopmakelaar? Dit is een vraag die bij tal van mensen leeft. De meerwaarde van een makelaar bij het kopen van een huis is evident, maar natuurlijk moeten de kosten wel betaalbaar zijn. Aankoopmakelaars werken doorgaans op basis van verschillende prijsconstructies, die wij hieronder een voor een bespreken. Zo krijg je een helder beeld van wat een aankoopmakelaar je kost.

Wat kost een aankoopmakelaar met een vast tarief?

Als je van duidelijke prijsafspraken houdt, is een makelaar die werkt op basis van een vast tarief iets voor jou. Het kopen van een huis is immers al duur genoeg en daarom wil je niet in een later stadium voor extra kosten komen te staan. Een vaste prijsafspraak voorkomt dit en zorgt op voorhand voor de gewenste duidelijkheid.

Wat een aankoopmakelaar kost die werkt op basis van vaste tarieven, is mede afhankelijk van de exacte dienstenomschrijving van het all-in-pakket. Sommige aankoopmakelaars factureren aanvullende kosten voor diensten als het verzorgen van bezichtigingen of het laten uitvoeren van een taxatie. In dat geval is de prijsafspraak toch minder ‘vast’ dan je aanvankelijk dacht. Dit is een van de redenen waarom het verstandig is om in het voortraject verschillende aankoopmakelaars met elkaar te vergelijken.

Wat kost de courtage van een aankoopmakelaar?

Een alternatief voor het afspreken van een vaste prijs is het werken op basis van courtage. Dit is een percentage van het aankoopbedrag dat de makelaar ontvangt bij een succesvolle aankoop van een woning. Wat de courtage je in totaal kost, hangt dan ook af van de aankoopprijs en het percentage dat de aankoopmakelaar hanteert.

In de huidige markt kun je uitgaan van een gemiddeld courtage tussen de 1% en 2%. Op basis hiervan kun je berekenen wat voordeliger voor jou is: een aankoopmakelaar die werkt op basis van een vaste prijs of een die uitgaat van courtage. Ook hier geldt dat vergelijken cruciaal is om te achterhalen welk makelaarskantoor jou per saldo het minste kost.

Wel of geen aankoopmakelaar inschakelen?

Een constructie die we nog niet hebben benoemd, is een prijscalculatie op basis van onderhandelingsresultaat. Als de aankoopmakelaar bijvoorbeeld tienduizenden euro’s van de vraagprijs weet af te dingen, is dit gunstig voor beide partijen. De makelaar ontvangt dan een hoger bedrag dan hij bij een vaste prijs zou krijgen, maar jij verdient dit ruimschoots terug door al het geld dat je bespaart.

Twijfel je nog of je wel of geen aankoopmakelaar wilt inschakelen? Wij adviseren je om op zijn minst verschillende aankoopmakelaars met elkaar te vergelijken. Via de website van Makelaarkosten doe je dit gratis en vrijblijvend. Ga nu naar onze vergelijkingscheck en kom erachter wat een goede aankoopmakelaar bij jou in de regio kost.