Verhuurmakelaar

Een verhuurmakelaar kan je helpen bij een snelle verhuur van je woning. Hieronder vind je meer informatie over de gemiddelde kosten en tarieven van verhuurmakelaars.

Eerst meer belangrijke informatie lezen over de verhuurmakelaar? Lees dan hieronder verder voor een direct antwoord op je meest prangende vragen.

Wat doet een verhuurmakelaar?

Wat doet een verhuurmakelaar?

Een verhuurmakelaar is jouw adviseur en bemiddelaar bij de verhuur van een appartement of pand. Het inhuren van zo’n makelaar is geen overbodige luxe. Als verhuurder is jou er immers veel aan gelegen om zo snel mogelijk te beginnen met het genereren van inkomsten.

Elke maand dat je nog geen huurder hebt gevonden, is een maand dat je huurinkomsten misloopt. Daarom levert het inhuren van een verhuurmakelaar je meer geld op dan dat het kost. De makelaar zorgt er namelijk voor dat je aanzienlijk sneller een huurder vindt.

Dit is wat een verhuurmakelaar zoal voor je doet:

Huurders vinden

De makelaar adverteert jouw pand of appartement richting de doelgroep. Ook houdt hij de vraag in de lokale markt nauwlettend in de gaten en stuurt hij jouw aanbod op basis van de laatste informatie constant bij.

Huurders rondleiden en screenen

Zijn er meerdere potentiële huurders met belangstelling? De verhuurmakelaar trekt de (financiële) historie van deze personen na en voorkomt hiermee dat jij als verhuurder voor betalingsproblemen komt te staan. Ook regelt hij bezichtigingen en open dagen.

Verhuurmakelaar verzorgt screening en rondleiding huurders

Inspecteren pand of appartement

De verhuurmakelaar inspecteert jouw pand of appartement voordat een nieuwe huurder definitief intrekt. Hij signaleert eventuele onderhoudsproblemen en zorgt voor reparatie van eventuele schade.

Opstellen huurovereenkomst

Een huurcontract moet juridisch waterdicht zijn en aan duidelijkheid niets te wensen over laten. De verhuurmakelaar zorgt ervoor dat alle belangrijke gegevens omtrent huurprijs, datum, onderhoudsverplichtingen en verlenging in het contract zijn opgenomen.

Hulp bij conflicten

Is er sprake van een conflict met een huurder? De verhuurmakelaar heeft vaker met dit bijltje gehakt en zorgt in netelige situaties voor een constructieve oplossing. Problemen als woningschade en huurachterstand lost hij snel en op professionele wijze op.

De verhuurmakelaar helpt je bij conflicten met huurders

Belangrijk om te beseffen is dat niet elke verhuurmakelaar bovenstaande werkzaamheden uitvoert. De ene makelaar doet misschien minder, terwijl de andere juist nog meer diensten aanbiedt.

Het is daarom belangrijk om het contract met jouw verhuurmakelaar tot in details te kennen. De hoeveelheid werkzaamheden die de makelaar uitvoert, heeft ook invloed op de kosten die hij in rekening brengt.

Wat zijn de kosten voor een verhuurmakelaar?

Over kosten gesproken: wat kost een verhuurmakelaar je gemiddeld eigenlijk? Het antwoord op deze vraag hangt af van meerdere factoren. De belangrijkste daarvan is de manier waarop de verhuurmakelaar zijn courtage berekent.

Hoe berekent een verhuurmakelaar zijn courtage?

De courtage van een verhuurmakelaar staat in 90% van de gevallen gelijk aan één keer de maandhuur.

De vraag die rijst is dan ook: ziet de makelaar dit maandbedrag als de kale huurprijs of als een all-in huurbedrag? Bij makelaars die energie- en servicekosten meerekenen, vallen de kosten voor de makelaarscourtage logischerwijs hoger uit. We raden je daarom aan de precieze manier van courtageberekening goed te controleren in de kleine lettertjes van het makelaarscontract.

Overige kosten van de verhuurmakelaar

Niet alle makelaarskosten vallen onder de courtage. De ene makelaar gaat hier op striktere wijze mee om dan de andere.

Zo zitten bij sommige verhuurmakelaars alle geleverde diensten bij de courtage inbegrepen, terwijl anderen aanvullende kosten in rekening brengen.

Vaak zijn dit kosten voor zaken zoals het plaatsen van een appartement op Funda, het verzorgen van een professionele fotoshoot of een automatische commissie bij verlenging van het huurcontract met de huurder.

Ook hier geldt ons advies: lees vooraf goed de kleine lettertjes!

Lees goed de kleine lettertjes van het contract met je verhuurmakelaar

Hoe kies ik een verhuurmakelaar?

Nu je weet wat een verhuurmakelaar doet en hoeveel hij gemiddeld kost, is het tijd om de makelaar te kiezen die het beste bij jou past. Maar hoe doe je dat? Door verhuurmakelaars met elkaar te vergelijken natuurlijk!

Wij adviseren je om te streven naar een gezonde prijs-kwaliteitsverhouding en dus niet automatisch te kiezen voor de goedkoopste verhuurmakelaar of het kantoor het dichtst bij jou in de buurt.

Wil je snel en gemakkelijk verhuurmakelaars met elkaar vergelijken? Vul het onderstaande formulier in en ontvang vrijblijvend een offerte op maat van verhuurmakelaars in jouw regio.

Loop geen huurinkomsten mis en begin direct met invullen!