Welke tarieven hanteren verkoopmakelaars?

Je kunt jarenlang prettig hebben gewoond in je huidige woning, maar soms is een verhuizing onvermijdelijk. Er zijn immers vele zaken in je leven die kunnen leiden tot een verkoop. Als het eenmaal zover is, dan wil je hier uiteraard het maximale uithalen. Een verkoopmakelaar helpt jou daarbij, maar welke tarieven hanteren verkoopmakelaars eigenlijk? Dat leggen we hieronder uit.

De tarieven van een verkoopmakelaar bij aanvang verkoop

De tarieven van een verkoopmakelaar zijn onder meer gebaseerd op de dienstverlening die hij levert in de beginfase van de verkoop. Het maken en plaatsen van een ‘Te koop’-bord, het creëren van een mooie 360-gradenvideo en het promoten van de woning via offline en online kanalen: het zijn allemaal werkzaamheden waarvoor hij als professional gecompenseerd moet worden.

Veel verkoopmakelaars scharen deze dienstverlening onder de zogenaamde opstartkosten, maar per partij is het verschillend hoe deze kosten in de tarifering worden verwerkt. Het is dan ook zaak om verschillende makelaarskosten goed met elkaar te vergelijken en met de door jou gekozen makelaar duidelijk te bespreken hoe zijn tarieven precies zijn opgebouwd.

Tarieven verkoopmakelaars bepaald door courtage

De tarieven van verkoopmakelaars zijn niet los te zien van het begrip courtage, omdat het grootste deel van de makelaarsvergoeding hier doorgaans uit bestaat. Makelaarscourtage is in de meeste gevallen niets anders dan een percentage van de verkoopprijs van de woning. Hierdoor wordt de makelaar beter beloond naarmate hij jouw huis voor een hogere prijs verkoopt.

Een eerlijk systeem dus, waar ook jij als verkopende partij belang bij hebt. Gemiddeld genomen liggen de courtages van verkoopmakelaars tussen de 1,3% en 2,3%. Hoewel je waarschijnlijk snel geneigd bent om voor het kantoor met het laagste percentage te kiezen, is dit niet altijd de beste zet. Financieel ben je namelijk het voordeligst uit als je jouw huis voor de hoogste prijs verkoopt.

Zijn makelaarstarieven bij verkoop van een woning aftrekbaar?

Kwaliteit moet daarom leidend zijn bij de keuze voor een verkoopmakelaar, maar uiteraard spelen tarieven ook een belangrijke rol. Onderhandelen over makelaarstarieven heeft doorgaans weinig zin, dus beter steek jij je energie in het vinden van een professional met een uitstekende prijs-kwaliteitsverhouding. Doet hij zijn werk goed, dan verdien jij je investering ruimschoots terug.

Tot slot nog enkele feitjes: de tarieven van een verkoopmakelaar zijn niet aftrekbaar en hoeven pas na een officiële verkoopovereenkomst te worden betaald (uitgezonderd in sommige gevallen de opstartkosten). Direct verkoopmakelaars met elkaar vergelijken voor de beste prijs? Maak gebruik van onze vergelijkingscheck en bespaar op jouw makelaarskosten.