Tarieven van verhuurmakelaars

Heb jij moeite om een huurder te vinden voor je huis of appartement? Het inschakelen van een verhuurmakelaar kan helpen om dit proces te versnellen. Het brede netwerk en de jarenlange ervaring van de makelaar laten je eerder in contact komen met mogelijke huurders. Een goed idee dus, maar hoe hoog liggen de gemiddelde tarieven van verhuurmakelaars eigenlijk?

Hoe berekenen verhuurmakelaars hun tarieven?

Verhuurmakelaars berekenen hun tarieven op verschillende manieren. Het meest gehanteerde tariferingsysteem is dat van makelaarscourtage, waarbij de makelaar een commissie ontvangt voor zijn aandeel in een geslaagde verhuur. In veel gevallen staat deze courtage gelijk aan één keer de maandhuur die de nieuwe huurder gaat betalen.

Toch resulteert dit in wisselende tarieven onder verhuurmakelaars. Niet alleen is het tarief namelijk afhankelijk van de hoogte van de maandhuur (hierdoor verdient een makelaar veel meer aan een dure loft dan aan een goedkoop flatappartement), maar ook kunnen de tarieven van de verhuurmakelaar hoger uitvallen als hij service- en energiekosten in de maandhuur meerekent.

Welke kosten volgen er na bemiddeling van de verhuur?

En dan zijn er nog de eventuele bijkomende kosten voor verhuurbemiddeling. Sommige makelaars verwerken diensten zoals het maken van foto’s en het op Funda zetten van het appartement niet in hun tarieven. De kosten voor deze dienstverlening komen na een succesvolle verhuur dus nog eens bovenop de courtage van de verhuurmakelaar.

Het is daarom altijd verstandig om vooraf met de makelaar te overleggen hoe hij zijn tarieven precies berekent. Let hierbij ook op ogenschijnlijk kleine details. Bij verlenging van het verhuurcontract of bij eventuele verkoop brengen sommige verhuurmakelaars namelijk extra commissie in rekening. Informeer jezelf daarom goed en voorkom onverwachte verrassingen na de bemiddeling.

Waarom de tarieven van verhuurmakelaars vergelijken?

Onderdeel van jezelf goed informeren is verschillende verhuurmakelaars met elkaar vergelijkenj. Want de tarieven van een makelaar kunnen nog zo schappelijk lijken, zonder andere offertes in te zien weet je nooit zeker dat je ergens anders niet voordeliger uit bent.

Makelaars vergelijken is niet alleen een goed idee om te besparen op makelaarskosten, maar helpt je ook om de verhuurmakelaar te vinden die qua werkwijze en persoonlijkheid het beste aansluit bij jouw wensen. En geloof ons: dat is zelden de makelaar die je het eerst treft.

Het vergelijken van verhuurmakelaars en hun tarieven doe je snel en gemakkelijk met het onderstaande formulier. Laat je gegevens achter en ontvang vrijblijvend meerdere offertes van ervaren makelaars bij jou in de buurt. Zo krijg je direct inzicht in de gemiddelde courtages en eventuele bijkomende kosten voor verhuurbemiddeling en kun je een weloverwogen keuze maken.