Welke tarieven hanteren makelaars?

Bij het kopen of verkopen van een woning komt veel kijken. Over het algemeen is het daarom verstandig om een makelaar in te schakelen. Maar wat kost dat nu eigenlijk? Hieronder vertellen wij je welke tarieven makelaars zoal hanteren en wat je op dit gebied kunt verwachten. Zo kom je niet voor onverwachte verrassingen te staan en begin je goed voorbereid aan het aankoop- of verkoopproces.

Wat zijn de makelaar tarieven bij aankoop?

Het kopen van een woning is een belangrijke beslissing in je leven. Maar voordat je de eigenaar bent van je droomhuis, moet je het eerst nog zien te vinden. Dat is waar een aankoopmakelaar bij kan helpen. Als specialist en ervaringsdeskundige heeft hij inzicht in de markt en kan hij je wijzen op pareltjes die pas over enige tijd op Funda verschijnen. Ook kan hij de onderhandelingen verzorgen en je alert maken op kleine lettertjes in de koopovereenkomst.

Maar natuurlijk brengt hij voor deze dienstverlening wel zijn tarieven in rekening. Deze kosten bestaan bij de aankoop van een woning voornamelijk uit de zogenaamde courtage – meestal een percentage van de aankoopprijs van de woning. Daarnaast vragen sommige makelaars een percentage van het resultaat van de onderhandeling. Bij een goed onderhandelingsresultaat heb je dit echter zo terugverdiend.

Welke tarieven rekenen makelaars bij verkoop?

Ook bij verkoop van een huis werken veel makelaars met courtage. Dit bedrag varieert meestal tussen de 1% tot 2% van het aankoop- of verkoopbedrag en hoeft pas na afronding van de overeenkomst betaald te worden. Maar let op: de tarieven zijn in de meeste gevallen exclusief BTW, waardoor het eindbedrag voor jou hoger uitvalt.

De gemiddelde makelaar rekent bij verkoop van een woning echter nog meer kosten dan courtage alleen. Zo is er bijvoorbeeld vaak sprake van zogenaamde opstartkosten; de kosten voor werkzaamheden als het plaatsen van de woning op Funda en het maken van foto’s of video’s van het huis. Afhankelijk van de precieze dienstverlening kunnen er soms ook nog andere kosten bijkomen.

Kan ik over makelaars tarieven onderhandelen?

Verschillende makelaars hanteren verschillende tarieven en het is daarom goed om ze met elkaar te vergelijken. Ogenschijnlijk kleine procentuele afwijkingen kunnen in de praktijk duizenden euro’s verschil maken. Daar waar je in het verleden met diverse partijen om tafel moest om te onderhandelen over de kosten, is het vergelijkingsproces tegenwoordig een stuk gemakkelijker.

Via dit platform kun je de voordeligste makelaar tarieven bijvoorbeeld al met enkele muisklikken opvragen. Maximaal vier lokale makelaars doen jou een voorstel dat specifiek op jouw wensen en situatie is afgestemd. Natuurlijk betreft het alleen kantoren die speciaal door ons zijn geselecteerd op deskundigheid en betrouwbaarheid. Meer weten? Doe direct de vergelijkingscheck