Welke tarieven hanteren aankoopmakelaars?

Je bent al een poosje op zoek naar je droomhuis, maar je slaagt er maar niet in om het te vinden. Of je weet precies welke woning je wilt, maar de verkopers wijzen je bod keer op keer af. In dit soort gevallen kun je de hulp van een aankoopmakelaar goed gebruiken. Maar welke tarieven hanteren aankoopmakelaars nu precies? We leggen het je hieronder haarfijn uit.

Tarieven aankoopmakelaar in de vorm van vast bedrag

Sommige aankoopmakelaars baseren hun tarieven op een vast bedrag. Je betaalt hierbij voor een vastomlijnd pakket diensten en de prijs blijft hetzelfde ongeacht de aankoopprijs van de woning. Deze constructie biedt bepaalde voordelen, want het voorkomt misverstanden en onredelijk hoge kosten in geval van een lastig of complex aankooptraject.

Wel is het cruciaal om de inbegrepen werkzaamheden duidelijk met de aankoopmakelaar af te stemmen. Sommige makelaars brengen bijvoorbeeld hun werkzaamheden in rekening zoals taxatie, kadaster en bezichtiging, terwijl deze bij anderen inbegrepen zijn bij de totaalprijs. Het is daarom in jouw belang om verschillende aankoopmakelaars op dit punt met elkaar te vergelijken.

Tarieven aankoopmakelaars gebaseerd op onderhandeling

Het overeenkomen van een vast bedrag met een aankoopmakelaar heeft ook een nadeel: het onderhandelingsresultaat is niet van invloed op de tarieven die hij in rekening kan brengen. In theorie neemt dit een stukje motivatie weg om tijdens de onderhandelingen met de verkoper het maximale resultaat voor jou uit het vuur te slepen.

Een uitstekend alternatief is daarom om de tarieven te baseren op een percentage van het onderhandelingsresultaat. Dit is voor beide partijen voordelig – de aankoopmakelaar maakt kans op een hoger bedrag dan bij een vaste prijsafspraak en jij maakt kans op een grotere totale kostenbesparing onderaan de streep.

Tarieven aankoopmakelaar gebaseerd op courtage

Een prijsconstructie die je wellicht zult kennen, komt voort uit het principe van courtage. Hierbij zijn de tarieven van de makelaar gebaseerd op een percentage van het aankoopbedrag van de woning. De gemiddelde courtage ligt rond de 1,5%, maar dit percentage kan onder aankoopmakelaars nogal verschillen.

Het vergelijken van de tarieven van verschillende aankoopmakelaars is daarom een goed idee. Of de prijs nu is samengesteld op basis van courtage, onderhandelingsresultaat of een all-in-pakket; er is altijd wel een aankoopmakelaar met een passende deal voor jou. Doe de onafhankelijke vergelijkingscheck van Makelaarkosten en ontvang de meest concurrerende offertes bij jou in de regio.