Wat is het tarief van een verkoopmakelaar?

Er kunnen tal van redenen zijn waarom je wilt verhuizen. Een nieuwe baan, een nieuwe liefde of een nieuw droomhuis zijn veelvoorkomende motivaties. Maar dat betekent wel dat je jouw huidige huis eerst moet verkopen. Dat is waar een verkoopmakelaar je bij helpt, maar waar hij natuurlijk wel kosten voor in rekening brengt. Hier lees je alles over het gemiddelde tarief van verkoopmakelaars.

Tarief verkoopmakelaar begint met opstartkosten

Als je een woning wilt verkopen met behulp van een makelaar, ontkom je bijna niet aan opstartkosten. Ook als het uiteindelijk niet tot een verkoop komt, maakt de verkoopmakelaar immers kosten die hij moet doorberekenen in zijn tarief. Denk hierbij onder meer aan het regelen van een ‘Te koop’-bord, het maken van foto’s, het ontwikkelen van een brochure en het plaatsen van de woning op Funda.

Het is daarom belangrijk om vooraf goed met je verkoopmakelaar door te spreken hoe zijn tarief precies is samengesteld. Welke diensten vallen onder de opstartkosten en welke niet? Zo weet je niet alleen welke handelingen de makelaar in jouw belang verricht, maar kom je in een later stadium niet voor onaangename verrassingen te staan als de rekening op de deurmat valt.

Courtage grootste deel tarief verkoopmakelaar

In de meeste gevallen worden de opstartkosten opgeteld bij de courtage. Dit is de vergoeding die de makelaar ontvangt bij een succesvolle verkoop van de woning. De meeste courtages bedragen tussen de 1% tot 2% van de definitieve verkoopprijs. Ook zijn er verkoopmakelaars die hun tarief baseren op een percentage van het onderhandelingsresultaat.

De tarifering met percentages is in het belang van jou als verkoper, want hierdoor heeft de verkoopmakelaar een belangrijke stimulans om een goede verkoopprijs te onderhandelen met de kopende partij. Door de hogere procentuele provisie die dit oplevert, is dit immers ook in zijn belang. Maar let op: soms worden courtages berekend exclusief BTW.

Tarief verkoopmakelaar: de bijkomende kosten

Naast de opstartkosten en courtage, bestaat het tarief van een verkoopmakelaar ook uit eventuele bijkomende kosten. Hiermee doelen we niet alleen op de eerder genoemde BTW, maar ook op kosten voor aanvullende diensten zoals marketing, verkoopstyling, fotografie en videocreatie. Bij sommige makelaarstarieven zitten deze werkzaamheden inbegrepen en bij andere niet.

Het is daarom van belang om je bij de keuze voor een makelaar goed te laten informeren. Het gemiddelde tarief van een verkoopmakelaar kan nogal verschillen en wij adviseren dan ook onze vergelijkingscheck uit te voeren om te kijken bij welke partij je het voordeligst uit bent. De makelaarskosten die je hiermee bespaart, kun je besteden aan je nieuwe woning!