Wat is het tarief van een aankoopmakelaar?

Ben je al enige tijd op zoek naar het huis van je dromen? Dat is niet zo vreemd, want in de huidige verkopersmarkt vliegen woningen als warme broodjes over de toonbank. Je moet er dan ook vroeg bij zijn om als eerste een pracht van een woning te ontdekken en vervolgens een winnend bod uit te brengen. Een aankoopmakelaar ondersteunt je in dit proces, maar rekent hiervoor wel een tarief. Hoe hoog dat gemiddeld is? Dat lees je hieronder.

Vast bedrag als tarief aankoopmakelaar

Het tarief van een aankoopmakelaar wordt in sommige gevallen berekend als vast bedrag. Dat kan zowel voor jou als de makelaar voordelig zijn, omdat het voor beide partijen duidelijkheid schept en de kosten voor de dienstverlening niet onverwacht hoog oplopen. Wel is het belangrijk om duidelijk vast te leggen welke werkzaamheden wel en niet bij dit bedrag zijn inbegrepen.

Sommige aankoopmakelaars brengen namelijk extra kosten in rekening voor zaken als bezichtiging, kadaster en taxatie, terwijl deze bij andere makelaars reeds verwerkt zijn in de afgesproken vaste prijs. Bovendien heeft het afspreken van een vast bedrag ook een nadeel, want hierdoor is de aankoopmakelaar niet extra gemotiveerd om ter verhoging van zijn eigen tarief een zo laag mogelijke koopsom te onderhandelen.

Onderhandelingsresultaat als uitgangspunt tarief aankoopmakelaar

Steeds meer aankoopmakelaars baseren hun tarieven tegenwoordig daarom op een percentage van het onderhandelingsresultaat. Het voordeel voor de makelaar is dat zijn beloning hierdoor hoger kan oplopen dan bij een vast bedrag. Het voordeel voor jou is dat jouw besparing op de woningprijs dit hogere tarief ruimschoots goedmaakt.

In de praktijk betekent deze constructie dat de aankoopmakelaar een afgesproken percentage (bijvoorbeeld 20%) krijgt van het verschil tussen de door hem onderhandelde koopsom en de aanvankelijke vraagprijs van de woning. Weet hij een huis met een vraagprijs van 250.000 euro bijvoorbeeld voor 230.000 euro aan te kopen, dan bedraagt zijn tarief 20% van 20.000 euro: 4.000 euro. Dat kan uit voor jou als koper, want jij maakt dan nog altijd 16.000 euro winst!

Tarief aankoopmakelaar bepaald door koopsom woning

Een van oudsher veel gehanteerde constructie die nog altijd regelmatig wordt toegepast, is dat het tarief van de aankoopmakelaar wordt gevormd door een percentage van het aankoopbedrag van de woning. Dit wordt ook wel de courtage genoemd en bedraagt gemiddeld circa 1% van de koopsom. Naast dit gemiddelde zijn er echter veel uitschieters naar onder en boven.

Sommige aankoopmakelaars rekenen bijvoorbeeld een hoger percentage, terwijl andere een opvallend laag percentage hanteren maar dit compenseren door extra kosten in rekening te brengen voor overige diensten. Het vergelijken van de verschillende tarieven van makelaarskantoren in jouw regio kan je dan ook veel geld besparen. Doe nu de vergelijkingscheck op onze website en ontdek direct welke aankoopmakelaar jou het meest gunstige tarief biedt.