Prestatiebonus: wat is dat?

Bij het kopen of verkopen van een huis komt een makelaar goed van pas. Verschillende makelaars vergelijken is in dat geval verstandig om de best mogelijke keuze te maken. Wat je misschien opvalt, is dat sommige van deze makelaars in hun voorstel een prestatiebonus opnemen. Maar wat houdt zo’n prestatiebeloning eigenlijk in en wat zijn voor jou de voordelen en nadelen? Lees het hieronder!

Waarom een prestatiebonus bij aankoop van een huis?

Een prestatiebonus is gebaseerd op een eerlijk principe: hoe beter de prestaties van de makelaar, hoe meer jij hem voor zijn dienstverlening betaalt. Daarvoor heb je het geld dan ook, want door het werk van de makelaar heb jij bijvoorbeeld minder hoeven betalen voor je nieuwe huis.

Maar waarom zou je een prestatiebeloning verkiezen boven het gangbare systeem van courtage? Laten we de diensten van een aankoopmakelaar eens als voorbeeld nemen. De makelaarscourtage is doorgaans gebaseerd op de verkoopprijs van de woning. Dat lijkt logisch, want iemand die een duur huis koopt, heeft ook diepere zakken om de makelaar uit te betalen.

Maar het werpt ook een belangrijke vraag op. Hoe hoger namelijk het bedrag waarvoor jij het huis koopt, hoe hoger ook de courtage van de aankoopmakelaar. Dat levert conflicterende belangen op. Het is dan immers niet in het belang van de makelaar om de aankoopprijs tijdens de onderhandelingen zoveel mogelijk te drukken. Terwijl dat wel in jouw belang als koper is.

Waarom een prestatiebonus bij verkoop van een huis?

Een prestatiebonus voor de makelaar bij het kopen van een huis is in dat kader geen gek idee. Een lagere verkoopprijs is dan in het voordeel van jullie beiden: jij bespaart duizenden euro’s op het aankoopbedrag en de makelaar verdient hieraan een leuk zakcentje bij. Maar hoe zit het eigenlijk als je een huis wil verkopen?

Voor huizenverkopers is het gangbare courtagesysteem logischer en voordeliger. Hoe hoger immers de prijs waarvoor de verkoopmakelaar jouw huis verkoopt, hoe hoger ook de courtage die je hem betaalt. In dit geval zijn jullie bij sterk onderhandelingswerk beiden automatisch beter af. Betekent dit dan dat een prestatiebeloning voor je makelaar geen zin heeft als je een huis wilt verkopen?

Zeker niet! In de strijd om concurrerend te zijn, hanteren sommige makelaars namelijk behoorlijk lage courtages voor hun diensten (soms slechts rond de 1%). Het kan dan geen kwaad om zo’n verkoopmakelaar een extra financiële prikkel te geven; bijvoorbeeld door hem een bonus te geven als hij het huis boven een bepaald bedrag verkoopt.

Prestatiebeloning voor makelaar: hoe werkt dat?

In de praktijk kun je een prestatiebeloning voor een makelaar op verschillende manieren invullen. Hoop jij je huis bijvoorbeeld voor € 320.000 te verkopen, maar besef je dat dit niet makkelijk is? Dan kun je de verkoopmakelaar een bonus van € 1.500 in het vooruitzicht stellen als dit hem lukt.

Ook vrij gebruikelijk is het afspreken van een percentage over het onderhandelingsresultaat. Stel: de reële waarde van je huis ligt rond de € 300.000, maar je wilt het graag voor een hoger bedrag verkopen.

Je kunt dan een prestatiebonus van 15% afspreken over het onderhandelingsresultaat. Verkoopt de makelaar jouw huis bijvoorbeeld voor € 320.000, dan levert hem dit een prestatiebeloning van € 3.000 (15% van € 20.000) op.

De opties op het gebied van het afspreken van een prestatiebonus zijn eindeloos. Belangrijk is dat je makelaars goed met elkaar vergelijkt, zodat je er eentje vindt die vertrouwt op zijn eigen kwaliteiten en bereid is (deels) op basis van een prestatiebeloning te werken. Direct zo’n makelaar vinden? Vul dan het formulier hieronder in.