Wat zijn de makelaarskosten bij verkoop van mijn huis?

De kans dat jij je woning verkoopt, is het grootst met behulp van een professionele verkoopmakelaar. Hij kent de markt op zijn duimpje en weet waar kopers naar op zoek zijn. Maar als je huis goed in de markt ligt, kun je het dan ook zonder zijn hulp af? En wat ben je kwijt aan makelaarskosten als het inderdaad tot een verkoop komt? Je leest het in dit artikel.

Opstartkosten onderdeel makelaarskosten bij verkoop woning

Makelaarskosten waar je bij verkoop van je woning vaak mee te maken krijgt, zijn de opstartkosten. In het voortraject van jullie samenwerking doet de makelaar namelijk een grote tijdsinvestering. Hij geeft jou waardevolle tips om het huis aantrekkelijk te maken voor kopers en doet er vervolgens alles aan om het binnen zijn netwerk te promoten. De kosten die hij hierbij maakt, zijn de opstartkosten.

Naast de opstartkosten, krijg je als verkoper natuurlijk ook te maken met andere makelaarkosten. De verkoopmakelaar heeft immers ook recht op een beloning als zijn bemiddeling tot een succesvolle verkoop leidt. Die financiële beloning wordt door makelaars op verschillende manieren berekend en de rekenmethode is bepalend voor de hoogte van het bedrag.

Wat zijn de makelaarskosten bij verkoop van mijn huis?

Sommige makelaars houden van duidelijkheid en hanteren een vast tarief voor hun dienstverlening. Daar is in principe niets mis mee, omdat jij als verkoper hierdoor vooraf weet waar je aan toe bent. Als de verkoop van je huis echter minder succesvol verloopt dan gehoopt, kan het zijn dat je de makelaarskosten achteraf hoog uit vindt vallen.

De meeste verkoopmakelaars werken daarom met percentages, bijvoorbeeld op basis van het onderhandelingsresultaat of (vaker nog) op basis van de verkoopsom. Veelvoorkomende makelaarscourtages liggen ruwweg tussen de 1% en 3% van de prijs waarvoor een woning verkocht wordt. Dit betekent ook dat makelaarkosten in de praktijk sterk verschillen.

Welke andere makelaarskosten moet ik betalen bij een verkoop?

Naast de opstartkosten en courtage, kun jij als verkoper te maken krijgen met extra makelaarskosten. Dat kan bijvoorbeeld het geval zijn als de makelaar aanvullende diensten heeft geleverd die niet binnen zijn standaard tarieven vallen. Daarom is het belangrijk om bij verkoop van je huis altijd duidelijke afspraken te maken met een verkoopmakelaar.

Doe dit bij voorkeur niet alleen mondeling, maar zorg ervoor dat de afspraken zwart op wit zijn vastgelegd. Vraag duidelijke offertes aan zodat je verschillende makelaars kunt vergelijken en exact weet welke diensten tot de makelaarskosten behoren.

Huis verkopen zonder makelaar: is dat verstandig?

Wil jij je huis verkopen zonder makelaar om kosten te besparen? Daar zitten nogal wat nadelen aan verbonden. Zo moet je zelf inschatten hoeveel je woning waard is, deze promoten, bezichtigingen in goede banen leiden en het maximale uit de onderhandelingen halen. Allemaal zaken waar jij niet voor gestudeerd hebt, maar een NVM- of VBO-makelaar wél.

Hoe hoog zijn de makelaarskosten bij verkoop van mijn huis?

Het is daarom altijd beter om je te laten ondersteunen door een professionele verkoopmakelaar. Hoe hoog de makelaarskosten bij verkoop van je huis zijn, maakt niet zoveel uit als je de juiste makelaar treft. Een goede verkoopmakelaar verkoopt jouw huis namelijk voor duizenden euro’s meer en verdient zijn eigen kosten hiermee ruimschoots terug.

Direct makelaarkosten vergelijken voor verkoop van je woning? Doe de vrijblijvende offertecheck hieronder.