Wat is makelaarscourtage?

Als je al eens een huis hebt proberen te verkopen of kopen, weet je dat dit niet gemakkelijk is. Zelfs in een markt die ogenschijnlijk in jouw voordeel werkt, blijkt het knap lastig om jouw gestelde doelen te realiseren. Gelukkig zijn er makelaars om je hierbij te helpen. Natuurlijk rekenen ze hier wel makelaarscourtages voor. Wat een makelaarscourtage precies is, leggen we hieronder uit.

Wat is makelaarscourtage anno 2019?

Van oudsher is makelaarscourtage een percentage van de (ver)koopsom van de woning. Een logisch systeem, omdat de beloning van de makelaar bij verkoop hoger wordt naarmate hij een hogere verkoopprijs voor jouw woning weet te onderhandelen. Zowel jij als de verkoopmakelaar hebben in dat geval baat bij deze constructie.

Wat de makelaarscourtage in bovenstaand voorbeeld precies is, hangt dan ook af van de verkoopsom van de woning en het gehanteerde percentage. Bij een vrij gangbare courtage van 1,5% en een huizenprijs van € 250.000 komt de beloning van de makelaar bijvoorbeeld op € 3.750. Anno 2019 werken sommige makelaars ook met makelaarscourtages in de vorm van vaste bedragen.

Is makelaarscourtage aftrekbaar of onderhandelbaar?

Een van de meest gestelde vragen over makelaarscourtages is of ze aftrekbaar zijn van de belasting. Helaas is dit in de praktijk zelden het geval. Dat wil niet zeggen dat je voor andere diensten niet kunt genieten van fiscale voordelen. Taxaties bijvoorbeeld – die vaak in goede banen worden geleid door de makelaar – zijn in veel gevallen wél aftrekbaar. Doe hier dus je voordeel mee!

Ook vragen mensen ons vaak of de courtage van een makelaar onderhandelbaar is. Over het algemeen is dat niet zo, maar uitzonderingen zijn er altijd. Hoe dan ook adviseren we je geen tijd te verspillen met eindeloos onderhandelen (liever doet de makelaar dit namens jou in plaats van met jou). Het vergelijken van verschillende partijen en het kiezen van de voordeligste is een stuk efficiënter.

Direct makelaarscourtage vergelijken

Een fundamenteel principe van makelaarscourtage is dat deze pas in rekening wordt gebracht als er sprake is van een overeenkomst tussen jou en een derde partij. Pas als de makelaar jou als verkoper heeft geholpen je huis daadwerkelijk te verkopen, kan hij aanspraak maken op zijn vergoeding. Betalen hoef je dan ook pas na de verkoop.

Het procentuele karakter van makelaarscourtages zorgt ervoor dat de prijzen tussen makelaars onderling flink kunnen verschillen. Het verschil tussen 1,5% en 1,7% courtage lijkt misschien klein, maar bij een verkoopprijs van € 500.000 gaat het om een bedrag van maar liefst € 1000. Vergeet daarom niet de makelaarscourtage van verschillende partijen met elkaar te vergelijken. Dat doe je snel, gratis en vrijblijvend via onze vergelijkingscheck.