Waarom betaal ik makelaarscourtage bij verkoop?

Als je op internet zoekt naar de kosten van verkoopmakelaars, lopen de resultaten sterk uiteen. Soms sla je van schrik steil achterover, terwijl de tarieven andere keren meevallen. Wij verschaffen je daarom opheldering over de gemiddelde makelaarskosten en leggen direct uit waarom je deze makelaarscourtage bij verkoop eigenlijk betaalt.

Het principe achter makelaarscourtage bij verkoop

Makelaarscourtage is de beloning die een makelaar bij verkoop van jouw huis ontvangt voor zijn geleverde diensten. Als verkoper hoef je het bedrag pas na het afronden van een officiële verkoopovereenkomst te betalen, dus feitelijk is het een soort afsluitprovisie voor de succesvolle bemiddeling van de verkoopmakelaar.

De makelaarscourtage bij verkoop wordt doorgaans uitgedrukt in procenten, die worden berekend over de koopsom van de woning. Deze rekenwijze is populairder dan het hanteren van een vast bedrag, omdat de hoogte van de makelaarkosten wordt beïnvloed door het behaalde verkoopresultaat. Dat maakt courtage een eerlijk systeem voor zowel verkoopmakelaar als verkoper.

Gemiddelde makelaarscourtage bij verkoop: een rekensom

Nu je weet waarom je makelaarscourtage bij verkoop betaalt, is het zaak om dit concreet te vertalen naar een praktijkvoorbeeld. De gemiddelde courtage van makelaars ligt tussen de 1,2% en 2,6% van de koopsom van het huis. Bij een woning van € 400.000 betaal je bij deze twee extremen respectievelijk € 4.800 of € 10.400 aan courtage aan de verkoopmakelaar.

Gezien het verschil van maar liefst € 5.600 tussen bovenstaande makelaarscourtages, begrijp je dat het vergelijken van makelaarscourtage bij verkoop loont. Er zijn ook makelaars die werken voor een percentage van het onderhandelingsresultaat of een vast tarief, dus denk goed na wat in jouw situatie de meest voordelige kostenconstructie is.

Makelaarscourtage bij verkoop vergelijken

Makelaarscourtage bij verkoop is tegenwoordig steeds vaker onderhandelbaar. Besef je echter goed dat er niet veel speling zit in de tarieven en dat je probeert af te dingen bij een door de wol geverfd onderhandelaar. Je kunt je dan ook afvragen of onderhandelen over courtage de meest kostenefficiënte indeling is van je tijd. Bij Makelaarkosten denken we van niet.

Beter is het om verschillende makelaarscourtages simpelweg met elkaar te vergelijken, zodat je direct ziet welke partijen voor jou interessant zijn. Dit bespaart je een moeizaam onderhandelingsproces met één partij waar je misschien niet uit komt. Ga naar de vergelijkingscheck op onze website om direct offertes op te vragen van verkoopmakelaars bij jou uit de buurt.