Makelaarscourtage vergelijken

Makelaarscourtage: je hebt de term ongetwijfeld al eens horen vallen. Wat deze courtage precies inhoudt en hoeveel de meeste makelaars hiervan berekenen, hebben we reeds in eerdere artikelen uitgelegd. Wat voor jou nu vooral van belang is om te weten, is dat je de mogelijkheid hebt om verschillende makelaarscourtages met elkaar te vergelijken. En dat levert jou voordeel op!

Makelaarscourtage vergelijken en kosten besparen

Makelaarscourtage vergelijken is de beste manier om flink op je makelaarskosten te besparen. Die kosten kunnen namelijk hoog oplopen door het verdienmodel dat jouw makelaar hanteert. Veel makelaars werken bijvoorbeeld op basis van een percentage, dat na overeenkomst wordt berekend over de uiteindelijke (ver)koopprijs van de woning.

Verschillen tussen courtages van meer dan een procent zijn in makelaarsland niet ongewoon. Gemiddeld genomen bevinden courtages zich tussen de 1,1% en 2,3%, wat bij hoge huizenprijzen kan leiden tot drastisch uiteenlopende makelaarstarieven. Om dit principe verder te verduidelijken, illustreren we het hieronder met een voorbeeld.

Gemiddelde makelaarscourtages in 2017 vergelijken

Stel dat jij je huis in Amsterdam wilt verkopen voor een prijs van € 290.000. Vergelijken van de makelaarscourtage wijst uit dat het ene makelaarskantoor bij een succesvolle verkoop € 3.190 rekent (1,1% van de verkoopprijs), en het andere € 6.670 (2,3%). Een verschil van maar liefst € 3.480; het beste bewijs waarom het vergelijken van makelaarscourtages loont.

Betekent dit dan ook dat je altijd voor de makelaar met de laagste courtage moet gaan? Niet noodzakelijk, want kwaliteit is ook een belangrijk criterium. Als een makelaar met een hoger procentueel courtage jouw woning voor € 320.000 weet te slijten, dan verdien je de iets hogere makelaarskosten weer ruimschoots terug (€30.000 – € 3.480 = € 26.520 winst).

Ontvang direct de beste offertes van makelaars

Bij het vergelijken van makelaarscourtage is het daarom van belang om ook andere aspecten mee te nemen in je overweging. Het kiezen voor een partij met veel ervaring kan bijvoorbeeld de nodige meerwaarde hebben. Ook de reputatie van een makelaar zegt iets over de kans dat zijn dienstverlening jou bevalt.

Wat je ook doet – hak nooit de knoop door zonder verschillende makelaarscourtages met elkaar te vergelijken. Alleen zo krijg je een goed beeld van de mogelijkheden in de markt en kun je duizenden euro’s besparen. Direct meerdere offertes ontvangen van makelaars bij jou uit de buurt? Vergelijk gratis en vrijblijvend makelaarscourtage met de vergelijkingscheck van Makelaarkosten.